Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гласуват за строителството на АЕЦ „Белене”

[post-views]
Франция, Русия и САЩ с интерес към АЕЦ “Белене“

aec-beleneДържавата внася до дни в парламента доклад за АЕЦ ”Белене”, в който ще бъдат описани всички активи по изградената досега инфраструктура на проекта за атомна централа и двата реактора. 
В доклада се проиграват различни сценарии, при които може да се строи централата. Най-жизнеспособният е този, при който цената й е под 10,5 млрд. евро при съотношение на капитала 70/30 на сто, привлечен към собствен и лихва по заема под 4,5 на сто. Според учените АЕЦ „Белене” е възможно да бъде реализиран, но при определени условия. Това разкри енергийният министър Теменужка Петкова в Сочи, по време на форума „Атомекспо 2018“.
Според Петкова процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ може да стартира до края на годината. Ден по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че мораториумът върху строежа на втора атомна централа трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. 
Забраната за строителството беше наложена от Народното събрание през 2012 г., но се очаква до дни правителството да излезе с предложение за отмяната му. Чакаме решението на Министерски съвет и сме готови веднага да гледаме мораториума в Народното събрание, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.
Ако и парламентът гласува „за“, вече могат да започнат разговорите с потенциалните инвеститори. Тогава ще стане ясно дали заявеният от тях интерес ще се окаже сериозен. Досега Китайската ядрена корпорация потвърди, че би участвала в процедура по избор на инвеститор. България ще покани и французи да участват в изграждането, стана ясно по-рано.

Най-ново

Единична публикация

Избрани