Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борисов уговори Путин руският газ да стига до България

[post-views]
Борисов говори с Путин за коронавируса и енергетиката

borisov-putinРусия има интерес към АЕЦ „Белене“, удължават живота на 6-и блок на „Козлодуй“

Газопроводът „Турски поток“ ще има разклонение към България, а страната ни ще продава половината от руския газ, който влиза през втория ръкав на тръбата. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин по време на срещата им в Москва.
Срещата на Борисов и Путин продължи повече от 2 часа. „От името на българите изказвам благодарност, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба през „Южен поток“, но това са минали събития. Така че по тази тема ясно и категорично – „Турски поток“ влиза на територията на България“, каза Борисов.
Според Борисов „Газпром“, „Булгартрансгаз“ и министрите ще намерят формулата, по която синьото гориво да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до държавите в региона. По второто разклонение на газопровода към страната ни ще текат 15 млрд. куб. м природен газ от Русия. „Заедно с горивото от Украйна стават 34 млрд. куб. м, които ще минават през България. Русия и ние заедно с ЕК ще намерим формула за газовия хъб като европейски проект“, обясни българският премиер.
„Пазарът и търсенето определят количествата и цените. Русия отдавна не е държава на плановата икономика, който даде по-добри цени, ще си вземе. Нашата цел е да транспортираме и да не излезем от картата на газоразпределителната мрежа“, отговори Борисов на въпрос за преноса на газ по отклонението. „България прави връзките си с Румъния, със Сърбия, с Турция, с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ – да продава“, обясни още Борисов.
„Обемите на доставките през хъба ще зависят от това, какъв транзит през Украйна ще бъде запазен, какви ще са заявките на потребителите на руски газ през годините“, каза Владимир Путин. 
Борисов и Путин дискутирали и бъдещето на АЕЦ „Белене”. „Русия е готова да се върне към проекта за строителство на атомната електроцентрала, ако България вземе решение“, заяви Владимир Владимирович. „Обсъдихме „Росатом“ да предложи гориво за „Козлодуй“ и да помага за удължаване на експлоатацията на шести блок“, добави руският президент. От своя страна Борисов посочи, че България си е научила урока и иска проектът „Белене“ да се изгради на пазарен принцип, който може да се самоиздържа и да генерира не само печалба, но и сигурност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани