Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В. „Българска армия“ помогна за възстановяването на църква

[post-views]
В. „Българска армия“ помогна за възстановяването на църква

2
Църквата в димитровградското село Ябълково.
Църквата “Св. Димитър” в село Ябълково се нуждаеше от спешен ремонт. Покривът течеше. Рушаха се уникални стенописи, каквито може би няма никъде другаде в православните храмове. Те са специфични като рисунък – в стила на Николай Павлович – реалистични и „очовечени”, а в същото време са напълно канонични, според известния „принцип на идеалния калфа” от византийската иконописна традиция. Освен покривът, от спешен ремонт се нуждаеше и външната фасада на църквата, която буквално се сипеше като пясък след всеки дъжд и застрашаваше дори и стенописите по стените. От ремонт се нуждаеше и подът в преддверието и около църквата, защото събиращата се вода допълнително вредеше като подкопаваше основите на постройката. 
Благодарение на публикации на военния вестник, ремонтът беше направен и беше спасена една светиня, която не е само от местно, но и от национално значение. 

Ремонтът беше наложителен и защото именно от това село е родом генерал-майор Делчо Делчев – дългогодишен ръководител на Строителни войски в Южна България, командир на Втора трудова област в Стара Загора. Носител е на почетните звания “Заслужил строител” и “Заслужил деятел на Българския червен кръст”. Този факт още повече придаде значение на необходимостта от ремонт на уникалната църква, защото някак не е логично селото, от което е родом този небезизвестен строител, да няма възможност за спасително строителство. Още повече, че генерал Делчев е почетен гражданин на Стара Загора, Тополовград, Хасково, селата Турия, Грудово и Паничарево и ако не друго, поне в името на неговото дело трябваше да се подеме инициатива.  
Ремонтът спаси една уникална сграда, която освен духовен храм, представлява и храм на българската народност, защото селото е с изключително историческо значение за тази част на Тракия, още от първите векове на нашата ера.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани