Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обичта към децата изисква смелост без граници

[post-views]
Обичта към децата изисква смелост без граници

decaПравата на детето в исторически и съвременен контекст – под това име в навечерието на детския празник – 1 юни, се проведе научна българо-полска конференция в СУ „Св. Климент Охридски”. Организатори на събитието бяха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Полският институт в София и Факултетът по педагогика към Университета. Официални гости на събитието бяха ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков, омбудсманът Мая Манолова, заместник-посланикът на Полша в България Maрек Михалак – омбудсман по правата на детето в Полша, директорът на Полския институт в София Ярослав Годун и деканът на Факултета по педагогика. проф. д-р Бончо Господинов.
„Настоящата научно-практическа конференция фокусира академичната мисъл върху необходимостта от специално внимание и дебат по въпросите, свързани с утвърждаването на правата на децата и възможностите за промяна в техния живот. Неоспоримо е правото на всяко дете на мечти, както и на обич и щастие. Затова в градежа на бъдещето ние трябва да помогнем на децата и най-лесният път към това е да им дадем права, да им дадем властта да се изразяват“, заяви в приветствието си към студентите и гостите председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова. Тя допълни, че грижата за децата и възможностите за развитието им са движещата сила, която подтиква институциите да идентифицират проблемите, да очертават перспективите и да търсят най-добрите решения.
Акцент в конференцията все пак беше историческият аспект на детските права, тяхното зараждане и предизвикателствата пред възрастните за опазване на детския живот по време на Втората световна война. Неслучайно събитието е част от „Годината на Ирена Сендлер – 2018”, което отбелязват в Полша. По време на Втората световна война медицинската сестра Сендлер е спасила живота на над 2500 деца от Варшавското гето. 
Опитът от миналото беше разглеждан като възможност за подобряване на работата на сегашните педагози и институции с децата. Според Адам Солак, преподавател в Академията за специална педагогика във Варшава, децата не трябва да бъдат единствено обучавани, те трябва да бъдат и възпитавани, да им бъде изграждана ценностна система. Това може да стане само ако педагогът обича децата. „За да обичаме децата, имаме нужда от смелост без граници”, смята той. Полските лектори говориха много за нещо, което те наричат „активно добро”. Така изтъквнха ролята на отделния човек като пазител на живота и здравето на децата в трудни моменти. Те акцентираха и върху необходимостта от даване на свобода по време на възпитаването на бъдещите възрастни. Обявиха се и срещу физическите наказания. Българските лектори очертаха историческите аспекти на обществената грижа за децата у нас. Изтъкнаха ролята на благотворителността, която особено след Първата световна война се е оказала ключова за физическото оцеляване, но и за възпитанието на хиляди сираци. 

Къде да празнуваме
Водороден електромобил и водородни коли-играчки ще бъдат показани на 1 юни пред сградата на Българската академия на науките. Те ще могат да бъдат видени от 11:00 до 15:00 часа на ул. „15-ти ноември” №1.
По случай Деня на детето ще бъдат прожектирани образователни клипове и филми. Срещу представяне на свидетелство за управление на МПС пък присъстващите ще имат възможност да тестват водородния електромобил TOYOTA MIRAI FUEL CELL. Организатори са Институтът по електрохимия и енергийни системи – БАН и „Технократи“. 
На детския празник стартира и осмото издание на българския фестивал за цирково изкуство Мини Арт Фест 8 (МАФ8). Началото е от 10:00 ч. в отвореното пространство на лятното кино (Амфитеатър) в парк НДК, входът е свободен.  Участват 18 артисти от Франция, Дания, Италия и 3 български формации. Програмата е наситена с представления и работилници за всички възрасти и за цялото семейство. Всички желаещи ще могат да участват в работилници по жонглиране, акробатика, въздушна акробатика, йога и музика.
В пространството пред Народния театър пък по традиция ще има детски ателиета, които тази година са над 60. Предвидените работилници за 1 юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024