Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

1d Български предприятия ще работят по трите големи проекта за модернизация на армията 

Министерството на отбраната е решено да ангажиара в максимална степен българската отбранителна индустрия при реализацията на трите големи проекта за модернизация на армията. Това стана ясно по време изложението „Хемус – 2018”. На пресконфренция преди откриването на мащабната проява, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков представи подробности за работата на военното ведомство в областта на 
армейската модернизация
Той напомни, че първите два проекта – за бойна бронирана машина за Сухопътните войски и за многоцeлеви изтребител за Военновъздушните сили, вече са внесен от Министерския съвет в Народното събрание. 
Предстои на 5 юни те да бъдат разгледани от Комисията по отбрана. Ще преминат през обсъждане и в други комисии. Величков съобщи и новината, че на 29 май Съветът по отбрана в МО е одобрил и третия проект – за многоцелеви модулен патрулен кораб, тип корвета, за българските Военноморски сили. По думите на Величков, по проекта за СВ акцентът е придобиване чрез лицензионен трансфер на технологии, с цел максимално участие на българската оръжейна индустрия. Тоест, не да бъдат закупувани готови продукти от производители, а да бъдат включени български компании, които да осъществят част от дейностите по компановката и по 
интеграцията на бойната машина
обясни заместник-министърът. „В допълнение в този проект е включена и още една точка като условие към потенциалните кандидати в този търг. А именно – поддръжката, модернизацията, надграждането на тези машини през целия им жизнен цикъл, дори е той да е 35 години, да бъде извършвано в България”, заяви той.
По отношение на многоцелевия изтребител от МО също са заложили изисквания, които предполагат максимално включване на българската индустрия и на ВВС. „В три области са разписани изискванията. Първата е да бъдат изградени български способности за поддръжка на придобитите самолети. Втората – да бъде развито индустриалното сътрудничество чрез коопериране с български компании. И третата област е изграждне на способности в отбраната”, заяви Величков. От кандидатите ще се изисква да осъществят обучение, с цел българските ВВС сами да извършват инспекциите в течение на жизнения цикъл на самолетите. Ще се изисква също ремонтът на възли, агрегати и детайли за изтребителите да бъде извършван в България, а ремонтът на средствата за наземно обслужване също да бъде прехвърлен като ноу-хау и като опит за извършване у нас.
По третия проект, за многоцелевия модулен патрулен кораб, МО ще изисква поне един от плавателните съдове 
да бъде изграден 
в България
което предполага, че интеграцията на въоръжение и сензори ще се извърши у нас. Да не звучи вископарно, но така изпълняваме една не просто патриотична, но отговорна мисия към българската индустрия и към българския данъкоплатец, обобщи заместник-министър Величков бъдещото включване на родната отбранителна промишленост в работата по трите проекта.
В отговор на въпрос на в. „Българска армия” той посочи, че след като бъдат обсъдени от парламентарните комисии, проектите на СВ и ВВС ще бъдат гласувани от Народното събрание. Паралелно с това МО подготвя RFI-тата (RFI, request for information –  запитване за информация – б. р.) за проектите, като най-рано в средата на юли тези документи ще са готови или поне – за бойната машина. Следва набиране на оферти и срок за възражения. Така времето от запитването от страна на МО до потенциалните кандидати ще е не по-малко от 3 месеца. Най-рано, бих казал, че приключването на работата на комисията по оценката на предложенията ще бъде в края на тази година, заяви Величков. Той прогнозира, че подписани догвори може да има в периода от края на годината до пролетта на 2019 г.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев:
Изложението набира скорост 

Мисля, че с всяко свое издание изложението „Хемус” набира скорост, каза за в. „Българска армия” началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Мога да правя сравнение, защото бях на предишното изложение през 2016 г. и виждам значителен ръст във въоръжението, техниката и технологиите, които се демонстрират, допълни той и акцентира върху оповестения 70-процентов ръст на представените фирми и на новата продукция на „Хемус – 2018”. 
Впечатлен от това, което изложителите представят, приветствам организаторите, защото тук участват едни от водещите фирми в света по производство на въоръжение и бойна техника, изтъкна началникът на отбраната.
„Неслучайно ние, представителите на Министерството на отбраната, сме тук, за да видим състоянието в момента на най-новите технологии и въоръжения, за да можем успешно да преценим реализирането на проектите, заяви генерал Боцев. Той напомни, че двата проекта – за СВ и ВВС, в момента са в парламента и предстои да бъдат разгледани в комисиите на НС, след което да се приемат. Във вторник в Съвета по отбрана в МО е бил приет и третият проект – на ВМС. Очакваме до края на месеца и той да влезе в парламента, каза генерал Боцев.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков:
Впечатленията ми от видяното са отлични

Моите впечатления от изложението са, на прима виста казано – отлични, сподели за в. „Българска армия” командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Той похвали създадената организация, условията и възможностите всеки участник да покаже по най-добрия начин своите отбранителни продукти. 
„Минах почти през всички щандове и съм впечатлен от това, че всички изложители са много отворени към Българската армия, към българските Въоръжени сили. Те, общо взето, предлагат наистина продукти, които са актуални, адекватни на необходимостите, които имаме както за поддържане на техниката и въоръжението, така и за модернизация на техниката”, посочи генерал-майор Стойков. По думите му посетителите на изложението могат да добият представа за най-съвременните тенденции в областите, свързани с българските проекти за модернизация.
„Без да споменавам конкретни производители и имена, мисля, че това, което в момента търсим поне като информация, можем да го намерим тук. Или поне да видим това, което предлагат като възможности, като техника, като начин на придобиване. А това е много важно. Дори може и да се обсъдят конкретни стъпки, които впоследствие може да бъдат отчетени на най-високо ниво и да се използват при разглеждането на проектите и при договарянето, което ще последва”, обясни той.
А дали изложението е полезно за МО в това направление? „Много полезно! За МО, за всички специалисти по различните направления и области. Аз, като командир на ВВС, намирам тук възможност за всеки специалист от Военновъздушните сили да види много неща”, обобщи генерал-майор Стойков.

IMG_5133

С 30 на сто по-голямо участие на научните звена

Българската академична среда показа повишен интерес от участие в изложението със свои разработки, продукти и услуги в областта на сигурността и отбраната, заяви заместник-министър Величков. Броят на научните и висшите учебни звена, включили се като изложители, достигна 10, което е с 30 на сто ръст спрямо 2016 г. За първи път като изложители участват Русенският университет „Ангел Кънчев”, ТУ – Варна, Висшето транспортно училище и УниБИТ.
По думите на заместник-министър Величков по отношение на съпътстващите прояви също има засилен интерес, както към международната научна конференция, така и спрямо демонстрационните стрелби на ЦАТИП „Змейово”, където за първи път в 23-годишната история на изложението има чуждестранен участник, представящ бойна машина на пехотата (Патрия Ленд Системс). По думите му добра новина е и разширяването на асортимента на новите изделия в продуктовата гама на българските изложители.

Анатолий Величков:Състоянието на ТЕРЕМ е финансово стабилно
Натовареността на производствените мощности се е увеличила с около 39%, казва заместник-министърът на отбраната

 

– Г-н заместник-министър, какви са акцентите в представянето по време на „Хемус – 2018” на ТЕРЕМ–холдинг от състава на военното ведомство?
ТЕРЕМ–холдинг презентира основната специализация на група ТЕРЕМ – ремонт и възстановяване на въоръжение и техника, както и производство на резервни части. Отделно от това всяко едно от дружествата презентира:
„ТЕРЕМ – Ивайло” – ЕООД представя фургон „Работилница за ремонт на въоръжение“, изработен съвместно с „ТЕРЕМ – Овеч” – ЕООД. 
„ТЕРЕМ – Летец” – ЕООД презентира възможностите за ремонта на вертолети от типа „Ми” за военно и гражданско предназначение.
„ТЕРЕМ – КРЗ Флотски Арсенал Варна” – ЕООД презентира ремонта на специална и гражданска продукция и строителството на малотонажни многоцелеви и специализирани кораби до 500 тона.
„ТЕРЕМ – Овеч” – ЕООД показва 20 f контейнер, собствено производство със система за самонатоварване „Мултилифт“.
„ТЕРЕМ – Хан Крум” – ЕООД представя резервни части за Т-72 собствено производство.
„ТЕРЕМ – Цар Самуил” – ЕООД представя изработваните при тях:
– бустери за граждански цели;
– пресовки за взривни веществ и пиротехника;
– сигнални димки, имитационни гранати;
– съвместно производство с други фирми на изделие С-8 и изстрел ОГ.

– Какво е в момента състоянието на холдинга? Имат ли съставящите го дружества достатъчно поръчки? Какви са перспективите за развитието на ТЕРЕМ?
– В момента състоянието на група ТЕРЕМ е финансово стабилно. За първите пет месеца на 2018 г. очакваният финансов резултат от дейността е печалба от около 370 хил. лв. От началото на годината към настоящия момент натовареността на производствените мощности се е увеличила с около 39 на сто, но въпреки това във второто по големина предприятие – „ТЕРЕМ – Хан Крум“ ЕООД, натовареността е под 40 на сто. Средната ангажираност на производствения капацитет е около 58 на сто. В групата работят 1297 души при средна работна заплата от 1019 лв. В бизнеспрограмата на група ТЕРЕМ е планирано производство на 29 640 хил. лв. продукция и услуги през 2018 г., или с 34 на сто повече спрямо плана за 2017 г. Към момента, дружествата в група ТЕРЕМ имат поръчки, но сега изпълняваните договори са с хоризонт до 3–6 месеца. Ръководството на холдинга заедно с Министерство на отбраната търсят възможности (чрез преки договори с чуждестранни фирми възложители или чрез участие в обществени поръчки не само в България, но и в други страни – Грузия и Шри Ланка) за обезпечаване на по-дългосрочна заетост и натовареност. Освен това тече процедура по обработка на заявление за регистрация на „Терем – Ходинг“ – ЕАД като потенциален участник в търгове на Министерство на отбраната на Индия – което също е форма на търсене на допълнителни възможности за реализация. Разширява се дейността с БАН за ремонт на различни боеприпаси, както и снарядяването им по метода на леене и сборка на изд. АХГ-7ВСП. Общият обем на извършените инвестиционни разходи за изтеклия период на 2018 г. е малък – около 300 хил. лв., но се предвижда изпълнение на проект по модернизирането и разширяването на участъка за снарядяване и производство на бустери в „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ – ЕООД. По този начин ще се повиши производственият капацитет и ще се даде възможност за диверсификация – увеличаване на обема на гражданската продукция (в частта на бустерите). По отношение на „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал Варна“ – ЕООД необходимостта от извършването на дейности и мероприятия по текуща поддръжка и капитален ремонт на доковите съоръжения, независимо от тяхната натовареност ще доведе до забавяне на нормалния производствен ритъм на предприятието през втората половина на 2018 г.
– Какви основни резултати очаквате от изложението „Хемус – 2018”? С какво тази проява ще бъде запомнена? 
– Не само на територията на Международен панаир Пловдив, но и по време на демонстрационните стрелби нашата отбранителна индустрия представя нови разработки, продукти и услуги в почти цялата гама от тематични направления на изложението, а именно:
 – оръжия и боеприпаси;
– взриватели, капсули, барути, заряди, пиротехнически изделия;
– ловни и спортни оръжия и боеприпаси;
– инженерингова дейност;
– терминал за гласови комуникации;
– система за наблюдение и управление на мрежови системи;
– система за наблюдение и управление на навигационна апаратура;
– комуникационни и информационни системи за командване и контрол (C4I системи);
– радиолокационни системи за брегово наблюдение; 
– строителство на специализирани плавателни съдове в т.ч. и патрулни кораби до 17 500 т и ремонт на съдове до 60 000 т; 
– зенитни и наземни артилерийски и стрелкови мерници за стрелба в дневни и нощни условия;
– дневни и нощни наблюдателни и мерни уреди и системи за бронетанкова техника; лазерни далекомери; 
– системи за охранителна дейност и видеонаблюдение;
– термовизионни мерници и камери, мобилни системи за охрана на граници и обекти;
– електронно, комуникационно оборудване за противодействие на импровизирани взривни устройства; 
– радиосмутители, радар, шлемофони, радио апарати;
– симулатор за леко стрелково оръжие и симулатор за управляеми ракетни снаряди Fagot и Konkurs.

Пълният списък е доста по-дълъг, но всички проявяващи интерес са добре дошли да посетят изложението и да се запознаят на място с продуктите и услугите на нашата отбранителна индустрия. Резултатите към момента дават основание за оптимизъм, че основната идея на изложението, а именно – да се даде възможност за популяризиране и развитие на българската отбранителна индустрия и на българската икономика, като цяло ще бъде реализирана с успех. Изданието на „Хемус” през 2018 г. ще бъде запомнено поне със следните резултати:
– интерес на много повече държави да участват като изложители, т.е. висока международна и национална представителност и популярност;
– висок ръст на българското участие, с което се преодолява негативната тенденция от предишни години;
– запазване на традиционния ръст на чуждестранното участие, като по отношение на наетите площи този ръст е над двукратен;
– преодоляване на негативната тенденция от близкото минало, българските изложители да намаляват размера на наетата площ;
– с изключително високия интерес, който се проявява към всички събития съпътстващи изложението – Международната научна конференция и Индустриалния форум, които добиха определено европейски характер, а също така и към демонстрационните стрелби на ЦАТИП „Змейово”;
– високия интерес и участие на българската академична среда;
– интегрирането в изложението и на структури от други български държавни ведомства, чиято дейност се извършва в интерес на националната ни сигурност.

Наш производител представя клас патрулни кораби
За първи път в най-новата история на българското корабостроене наш производител представи клас патрулни кораби с различно водоизместване. Става дума за 60-метровия FAC-60 и 35-метровия OPV-35 на    корабостроителното предприятие „МТГ-Делфин”. Моделите на корабите са изложени с въоръжение, което им позволява да реализират широк спектър от мисии – от патрулиране и ескортиране през операции за търсене и спасяване до защита на критична инфраструктура и морските линии за комуникация, съобщиха от фирмата-производител.
На изложението „МТГ-Делфин” представя и осъвременения дизайн на многофункционалната корвета К-90, направила премиерата си преди две години отново на „Хемус”.

Симулатор за полети на щанда на Сааб
Сааб представи симулатор за „Грипен” в първия ден на изложението за отбранителна техника „Хемус”. От фирмата осигуриха на журналистите възможност лично да проверят какво е да се лети с шведския изтребител. Сааб и Швеция вярват, че има добри възможности за сътрудничество с България по различни проекти, особено по проекта за придобиване на нов тип боен самолет, ние сме готови да представим нашата оферта, каза Красимира Стоянова, вицепрезидент на Сааб за Централна и Източна Европа.

Охрана в добрия стил на МОБА
Създали сме необходимата организация, заяви Николай Наков, управител на МОБА – фирмата на МО, която е натоварена с охраната на „Хемус – 2018”. Организацията е съгласувана, изградена и смятам, че докрай всичко ще бъде в добър стил, допълни той. По думите му проблеми няма, осигурно е видеонаблюдение, налице са необходимите технически средства. В обсега на охраната влиза както целият външен периметър на изложението, така и вътрешната зона на палатата с експозиционните щандове. 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани