Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бившият военен санаториум в Поморие вече приема пациенти

[post-views]
Бившият военен санаториум в Поморие вече приема пациенти

Спирдон Спирдонов
откриване-1С тържествено вдигане на знамето на МБПЛР ”ВИТА” – клон Поморие (бившия военен санаториум) на 3 юни т. г. бяха отворени вратите на лечебното заведение за пациенти. Лентата прерязаха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и управителят на болницата полковник от запаса д-р Любомир Крантев. Знамето бе осветено от отец Захаpи.
За поредния успех и във връзка с наближаващата му 70-годишнина министърът награди д-р Крантев с награден знак „За достойнство и чест“ – за офицери.
Заповедта прочете директорът на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев награди колектива на болницата с плакет на Щаба на отбраната. Отличия и грамоти на колектива и ръководството  на лечебното заведение връчи и председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. 
Бившият санаториум е създаден през 1936 г. точно за лечение на пострадалите от войните. По този повод министър Каракачанов отдаде заповед да се постави паметна плоча, която да свидетелства за предназначението и историята на днешната болница.
В откриването участаха още председателят на Комисията по отбрана в парламента и бивш началник на отбраната ген. Константин Попов, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командирът на ВВС контрадмирал Митко Петев,  командирът на Флотилия Бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, командирът на НГЧ бригаден генерал Илко Йорданов,  председателят на СОСЗР и бивш началник на ГЩ на БА и на отбраната ген. Златан Стойков, директори на дирекции в МО, Георги  Братованов – председател на Федерацията на независимите синдикати в отбраната, депутати от сегашното и предишни състави на Народното събрание Николай Тишев и Атанас Зафиров, председателят на Областната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Васил Джелебов, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните Ася Бороджиева, председателят на дружество „Военноинвалид“ в Бургас Михаил Томов, гвардейци и целият състав на санаториума.  
От следващия ден започваше приемането на пациенти .Това стана възможно, след като бе получена акредитация за упражняване на медицинска дейност. Лицензът е безсрочен, което означава, че няма да  бъде подновяван ежегодно. 
откриване-4Районните здравни инспекции на Бургас и Пазарджик са декларирали пред Министерство на здравеопазването, че „ВИТА” е готова да започне работа директно от второ ниво на медицинска компетентност по физикална и рехабилитационна медицина. Извършени са сериозни ремонти, ще има и още, най-важният приоритет са пациентите, стана ясно от думите на полк. д-р Крантев.
Той съобщи и атрактивната оферта. Готовност за нея ще има от 1 юли. Става дума за 5 дни лечение на море в Поморие и 5 дни лечение на планина във Велинград. Уникалният 10-дневен пакет включва нощувките и пълен храноден за всичките дни престой в базите на болницата в Поморие и Велинград, както и три процедури и медицински преглед, на обща стойност 300 лева.
Вече има изготвен ценоразпис, който ще очарова пациентите с атрактивните си цени.
Базата разполага и със самостоятелна кухня и ресторант, като един храноден (закуска, обяд и вечеря) ще струва 10 лева. Нощувките в болницата са разпределени според сезона и пациентите в три категории – на свободен прием; военнослужещи, пенсионирани военнослужещи, ветерани, резервисти и техните семейства; военноинвалди и военнопострадали. За контингента на МО, т.е. без свободния прием, има преференции.
Цените за един леглоден включват лекарски преглед и три медицински процедури (без масаж). Всички категории пациенти ще бъдат застраховани срещу 1 лев на ден. Военноинвалидите и военнопострадалите ще ползват 25% отстъпка за храна от стойността на оклада и стойността за леглоден. Болницата разполага с денонощно охраняем паркинг за автомобилите на пациентите срещу такса 2 лева (без ДДС).
Полк. д-р Крантев съобщи, че „ВИТА” ще разполага и с летен египетски калолечебен плаж. Луго- и калолечението са най-търсените медицински терапии сред пациентите. 
Поморие е известен в цял свят с най-добрата оздравителна лечебна кал, добивана от Соленото поморийско езеро. Затова и бившият военен санаториум ще предлага тези процедури.
Предложен е идеен проект за обособяването на египетски (кален) плаж на територията на болницата от д-р Дарина Цветанова – управител на МБПЛР „ВИТА” ЕООД – клон Поморие и полковник от запаса Никодим Стоянов – заместник-управител на лечебното заведение, който е одобрен от д-р Крантев. Така калолечебен египетски плаж ще има още през летния сезон.
Първият етап от възстановяването на лечебното заведение завърши в края на миналата година. Спечелихме първата битка – да съхраним държавния имот, каза тогава д-р Крантев. 
откриване-3С подобаваща церемония на 28 юни 2017 г.  в Поморие бе открит клон на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация (МБПЛР) -ВИТА ЕООД – Велинград. Тогава лентата прерязаха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и и управителят на ВИТА д-р Любомир Крантев. Така завърши сагата по прехвърлянето на собствеността на бившия военен санаториум от ВМА в търговското дружество, чийто принципал е министърът на отбраната.
С Решение № 996 на Министерския съвет от 17 ноември 2016 г. правото за управление на Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Поморие – на т. нар. „Военен санаториум“, бе отнето от ВМА – София, поради отпаднала нужда за ведомството и тя бе предоставена на Министерството на отбраната. Със същото решение бе включена в капитала на  „МБПЛР-ВИТА“ ЕООД- Велинград.
Тогава д-р Крантев заяви, че болницата ще продължи да изпълнява своите социални функции и ще се грижи за здравето на ветераните, военноинвалидите, военнопострадалите, военнослужещите, запасните и резервистите и всички контингенти на МО, които получават преференциално обслужване. Днес това се потвърждава.
Празникът завърши с голям концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с началник Снежина Темелкова. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани