Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Развръзката: Испания ще приеме кораба с над 600 мигранти

[post-views]
Развръзката: Испания ще приеме кораба с над 600 мигранти

migranti_korabИспания ще приеме блокирания в Средиземно море спасителен кораб, с над 600 мигранти на борда. Това заяви премиерът на страната Педро Санчес. Плавателният съд се оказа в безизходица, след като Италия и Малта му отказаха достъп до пристанищата си.
На борда на германския хуманитарен кораб Aquarius има 629 души, спасени при различни операции край бреговете на Либия. Сред мигрантите има 127 непридружени малолетни, 11 други деца и 7 бременни жени.
Редица организации, сред които ООН и ЕС призоваха Италия и Малта да приемат плавателния съд с аргумента, че много скоро хората ще останат без провизии и има опасност от хуманитарна криза. В официалното съобщение на испанското правителство се посочва, че екипажът на спасителния кораб е получил инструкции да акостира на пристанището във Валенсия. Испания трябва да изпълни международните си ангажименти при хуманитарни кризи, се посочва още в прессъобщението на испанското правителство.
Драмата около спасителния кораб за малко да прерасне в дипломатическа криза между Италия и Малта, след като Рим призова Валета да приеме кораба, но малтийското правителство отказа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани