Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След срещата на Г-7 в Канада – Доналд Тръмп започна война на думи със съюзниците си

[post-views]
Тръмп свиква чрез видеовръзка лидерите на Г-7, за да обсъдят пандемията

G-7_Donald_ MerkelС острите си коментари американският президент Доналд Тръмп си навлече гнева дори на най-близките съюзници на САЩ. Часове след като оттегли подписа си от заключителния документ на срещата на Г-7 в Канада, Тръмп засипа с критики останалите участници. Те обаче не му останаха длъжни.
В рамките на форума лидерите на седемте най-развити индустриални държави в света се съгласиха, че трябва да се борят с протекционизма  и се споразумяха за „свободна, честна и взаимно изгодна търговия“. САЩ, Канада, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Япония, с подкрепата на ЕС, декларираха намерението си да намалят митническите и немитническите ограничения пред търговията.
След като напусна срещата на Г-7, американският президент Доналд Тръмп нареди на сътрудниците си да не подписват заключителната декларация. Чрез социалните мрежи той разкритикува канадския премиер Джъстин Трюдо, когото нарече „непочтен и слаб“. Причина за това стана коментар на Трюдо по повод оскърбителните според него мита, наложени от Вашингтон, както и официално обявеното намерението от 1 юли Канада да започне прилагането на ответни реципрочни мерки. С оглед на това свободната търговия може да бъде наречена глупост, заяви Тръмп. За пореден път той припомни, че страната му поема почти всички разходи на НАТО и настоя ЕС, който за разлика от САЩ има търговски излишък, да плаща повече за отбрана.
Германският канцлер Ангела Меркел определи като разочароващо поведението на американския президент и припомни, че е дошъл моментът европейците да вземат съдбата си в собствените си ръце.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Работихме много да постигнем споразумение. Начинът, по който Тръмп оттегли подкрепата си, чрез съобщение в Туитър, беше като студен душ за нас, много разочароващо.“

Меркел призова европейските си съюзници да останат единни и да не позволяват напрежението да ескалира.

Най-ново

Единична публикация

Избрани