Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган вдига извънредното положение ако го преизберат

[post-views]
Четирима терористи на ПКК са били заловени при подготовка на терористичен акт в Диарбекир

erdoganТурският президент Реджеп Таийп Ердоган, заяви че ако бъде преизбран на поста ще отмени извънредното положение в страната. На 24 юни турците ще избират парламент и президент, като предсрочния вот, ще е първият след прокараните от Ердоган промени в Конституцията, които дават повече права на президента.
Турция се намира в извънредно положение от лятото на 2016, когато в страната беше извършен опит за военен преврат срещу президента Реджееп Таийп Ердоган.
„В случай, че продължа на този пост след 24 юни, ако е рекъл Господ, ще бъде отменено извънредното положение“, заяви държавният глава, но допълни, че при поява на заплаха е готов да го върне.
Мярката е противоречива, както в самата Турция, така и на Запад. Реално тя дава правомощията на правителството да приема закони без да търси одобрението на парламента. Малко след първото й въвеждане турските власти подеха мащабна чистка в държавните институции от армията и полицията  до съдебната система и университетите. Това провокира остра реакция от страната ЕС и значително влоши отношенията на блока с Турция. Oтделно критици на извънредното положение виждат в него опит от страната на Ердоган да заглуши опозицията. Турското правителството е категорично, че мярката е необходима защото е насочена срещу предотвратяването на терористични атентати.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани