Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа оставка в новото испанско правителство – министърът на културата напусна поста си за броени дни

[post-views]
Първа оставка в новото испанско правителство – министърът на културата напусна поста си за броени дни

gettyimages-973243904След по-малко от седмица на поста си испанският министър на културата, образованието и спорта Максим Уерта подаде оставка след като беше уличен от медиите във финансова злоупотреба и укриване на данъци. Самият той потвърди информацията и заяви, че тъй като вече е платил глоба за нарушението си, на практика е невинен.
Броени дни след като пое властта в Испания, правителството на социалиста Педро Санчес регистрира първа оставка. Министърът на културата Максим Уерта напусна поста си след като стана ясно, че преди десетилетие е укрил данъци на стойност над 200 хиляди евро.
Журналист по професия Уерта беше определян като една от най-спорните фигури в кабинета. Първоначално той заяви, че няма да се оттегли тъй като става въпрос за минало деяние, за което е понесъл отговорността си и което няма отношение към настоящата му дейност. Поисканите му обяснения обаче накараха министъра да размисли. Той подаде оставка, вземайки под внимание факта, че именно скандал за финансови злоупотреби доведе до рокадата в управлението на Испания. Уерта обяви, че напуска в името на политическата прозрачност и за да съхрани авторитета на правителството.
Министерството на културата, образованието и спорта оглави Хосе Гирао Кабрера, съобщи Испанската информационна агенция. Той работи в сферата на изкуството от години и е добре приет от творците в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани