Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През погледа на журналиста: Истината за Ким Филби

[post-views]
Щрихи от миналото 12.6.2018

Щрихи от миналото 12.6.2018Журналистката от в. „168 часа” Петя Минкова представи във Военна академия книгата с документалното си разследване „Истината за Ким Филби: Конспирацията Ротшилд” (издателство „Труд”). Жанрът и темата предизвикаха интереса на аудиторията и на авторката бяха зададени въпроси от хора с отношение към проблемите на разузнаването.
Но какво ново може да се каже за легендарната личност на Ким Филби? Оказва се, че може. Защото Петя Минкова не само е направила журналистическото си разследване въз основа на нови разсекретени документи на Британския архив с преглед на над 700 страници текст, от които 400 страници превежда. Тя има и специални интервюта, събирани за 4 г. с близки на Шпионина на ХХ век, с последната му съпруга Руфина Филби, с ученици от секретната му школа в Москва, които обучавал на тънкостите в шпионажа, с първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев. В книгата разузнавачи разказват неизвестни досега истории за Филби.
Разследването потвърждава тезата, че той никога не е бил лоялен към англичаните или руснаците, а е следвал идеята си за мирен свят. Да наложат мир в света и нов, по-справедлив ред са искали всички членове на космополитната група около Виктор Ротшилд. Част от нея е и Филби. Първата стъпка към голямата цел е била постигната – да съкратят войната чрез своите операции.
А книгата се чете леко заради основния принцип на добрата журналистика, спазен от авторката: че скучният разказ убива и най-интересната тема. Стилът на Петя Минкова е лек, но разказът е сериозен и резултатът от труда й е впечатляващ, увличащ.
На представянето присъстваха началникът на ВА генерал-майор Груди Ангелов и директорът на Информационния център на МО Любомир Денов. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани