Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп и Ким – среща за историята

[post-views]
Тръмп и Ким – среща за историята

TOPSHOT - US President Donald Trump (R) gestures as he meets with North Korea's leader Kim Jong Un (L) at the start of their historic US-North Korea summit, at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore on June 12, 2018. Donald Trump and Kim Jong Un have become on June 12 the first sitting US and North Korean leaders to meet, shake hands and negotiate to end a decades-old nuclear stand-off. / AFP PHOTO / SAUL LOEB Доналд Тръмп се оказва и късметлия – острите реакции срещу него след форума на страните от Г-7 бяха заглушени от състоялата се в Сингапур историческа среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Дългоочакваното събитие започна във вторник в 4 ч наше време с излъченото в цял свят ръкостискане, продължило 12 сек. Тръмп и Ким позираха за протоколните снимки, след което се оттеглиха за разговор „на четири очи”. Срещата приключи около 5 ч наше време след 45-минутен разговор. Последваха двустранни срещи между делегациите. 
Това е първата среща на действащи лидери на двете държави. Тръмп отпътува за САЩ още същата вечер. Срещата се провежда след напрегнати месеци на подготовка и несигурност дали ще се състои. Години преди нея двамата лидери разменяха остри реплики и заплахи за военен отговор. Социалните мрежи бяха залети и с подигравателни и гневни коментари, в които се припомнят и сравняват поведението на Тръмп на Г-7 и по време на срещата му с Ким.
The Beginning of a Beautiful Friendship*
Тръмп заяви, че е провел една „много добра среща”. Той изрази увереност, че това може да е началото на „страхотна връзка”. Специалисти по езика на тялото обаче коментират, че жестовете на двамата показват нервност. Те отчетоха, че Тръмп е говорил повече, а Ким е слушал. Ким от своя страна каза, че стари пречки и предразсъдъци спъват отношенията и днес, както и че трябва да се извърви дълъг път към преодоляването им. 
На пресконференцията след историческото събитие американският президент нарече срещата „честна, пряма и продуктивна”. „ Северна Корея ще изостави ракетите и ядрените оръжия. Ние обмисляме прекратяване на военните учения в Южна Корея”, обяви той, цитирано от „Гардиън”. Според Тръмп КНДР има потенциал да бъде страхотно място. Той разказа, че с Ким Чен Ун са прекарали интензивни часове, но въпреки това Тръмп обяви, че санкциите ще останат. Американският лидер благодари на Сингапур за домакинството, а също така похвали лидерите на Южна Корея, Китай и Япония. Той не пропусна да благодари и на Ким за смелата стъпка, която направи за народа си.
Доказа, че е възможна реална промяна, изтъкна американският лидер и добави, че враговете наистина могат да се превърнат в приятели. Няма ограничения, които Северна Корея да не може да преодолее, ако се откаже от ядрените оръжия и се ангажира с търговия, смята лидерът на САЩ.
Тръмп разкри, че Ким се е съгласил да унищожи „голям” полигон за изпитание на ракети, но не сподели подробности. „Председателят Ким Чен Ун има пред себе си възможността като никой друг да бъде запомнен като лидера, който откри нова славна ера на просперитет на народа си”, каза още държавният глава на САЩ. Американският лидер подчерта, че Ким е потвърдил твърд ангажимент за пълно ядрено разоръжаване на КНДР. Според него Ким е „много талантлива” личност. По думите му споразумението ще помогне на САЩ да спестят много пари.
Американският лидер пък поел ангажимент да прекрати военните учения между САЩ и Южна Корея. Според него военните игри са „провокация и са неуместни”, пояснявайки, че те струват много пари на САЩ и Вашингтон отделя повечето от средствата. Той отбеляза, че самолетите летят шест часа и половина от Гуам, за да вземат участие.
На въпрос за военнопленниците и човешките права Тръмп отговори, че казусът за човешките права е обсъден нашироко. „Днес ние обсъдихме въпроса много сериозно… Те ще направят някои неща. Той иска да направи правилните неща”, поясни той и допълни, че Ким е умен преговарящ и „много по-различен” лидер.
Иран: Не приемайте споразумение със САЩ
Руското външно министерство обяви, че „не може да не приветства” успеха на срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен Ун, но изрази предпазливост по отношение на липсата на подробности в споразумението.
Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че „дяволът е в детайлите, разбира се, и е необходимо да разберем спецификите. Но както разбираме, беше даден импулс”.
От руското външно министерство също така приветстваха решението на Тръмп да прекрати военните учения с Южна Корея, допълвайки, че е необходимо да бъдат прекратени провокативните действия, за да се успокои напрежението на Корейския полуостров.
Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин приветства споразумението между Тръмп и Ким, което според него слага край на „последното наследство на Студената война в света”. „Оставяйки мрачните дни на война и конфликти зад нас, ние ще напишем нова глава на мир и сътрудничество. Ние ще бъдем там заедно със Северна Корея по пътя”, смята той. Говорителят на Синия дом обаче коментира, че „в този момент значението и намерението на коментарите на президента Тръмп изискват по-ясно разбиране” във връзка с обявените намерения от страна на американския държавен глава, че Вашингтон ще прекрати съвместните военни учения със Сеул. 
Иран от своя страна предупреди Северна Корея да не приема каквото и да е ядрено споразумение с американския президент Доналд Тръмп, съобщи АП. „Изправени сме пред един човек, който отменя своя подпис под споразумение, докато се намира в чужбина”, изтъкна говорител на иранското правителство. Иранците имат предвид действията на Тръмп от миналия месец, когато той изтегли САЩ от ядреното споразумение между Техеран и световните сили, сключено през 2015 г.
Външният министър на Китай Ван И обяви, че правителството му ще запази своята „конструктивна” роля на Корейския полуостров. Ван нарече събитието „създаване на нова история” и изрази надежда, че ще бъде постигнато съгласие за бъдещо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Експерти изтъкват, че Китай ще се стреми към деескалация на напрежението между Северна Корея и САЩ, но също така ще бъде предпазлив да не бъде изключен от преговорите.


*Началото на едно красиво приятелство – реплика от култовия филм „Казабланка”.

Сред завръщането на лидера Киш Северна Корея отпразнуваха срещата, като голяма победа за страната. Държавните медии съобщиха, че САЩ смятат да отменят санкциите. 
Ден преди срещата севернокорейските държавни медии повдигнаха възможността изолираната комунистическа държава да „установи нови отношения със САЩ”. Коментарите отчитат промяна на тона от страна на Северна Корея след десетилетия на враждебност към САЩ, отбелязва БиБиСи. По време на форума обаче в Северна Корея имаше медийно затъмнение. 
На историческата среща не липсваха и пикантни моменти. Американският лидер показа „Звяра” на вожда на КНДР. Ким разгледа интериора на президентската лимузина, която е на стойност 1,6 млн. долара. Незаплануваната предварително кратка разходка до бронирания автомобил се проведе след работния обяд. Младият лидер на тоталитарната държава се усмихваше, докато разглеждаше автомобила, който е защитен срещу атаки с бойни оръжия и дори с химически оръжия. Интересен епизод от историческата среща беше и краткият коментар на Доналд Тръмп пред журналистите, преди да започне работният обяд.
Ким Чен Ун реагира с каменно лице, гледайки подозрително, след като Тръмп се пошегува с журналистите. Той шеговито поиска от журналистите да показват лидерите като „симпатични, хубави и слаби”. В друг епизод от срещата, секунди след историческото ръкостискане, Ким направи коментара на деня според някои медии. 
Наясно, че светът в момента гледа към тях и мнозина хора не са очаквали подобно нещо, уловен от камерите, той заяви, че „много хора по света ще си помислят, че това е фантастична сцена от научнофантастичен филм”. 
Севернокорейският лидер отказа да използва за подписването на документите писалката, предоставена от сингапурските домакини на срещата му с президента на САЩ. Вместо нея той взе подадената от сестра му Ким Йо Чен. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани