Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турците си преизбраха Ердоган за президент

[post-views]
Ердоган свика Съвет по сигурността в Истанбул

ErdoganТурският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието печелят предсрочните избори за президент и парламент. Това показват предварителните резултатите от вота в неделя, белязан от изключително висока избирателна активност.
Вотът в неделя е триумф за Ердоган, след като Централната избирателна комисия обяви, че той печели изборите с абсолютно мнозинство с 53 процента от преброените гласове. Основният му опонент лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Мухарем Индже се нарежда на второ място с едва 31 на сто. След вота в неделя Турция реално се превръща в президентска република, защото след промените в конституцията, с които бе премахнат поста на министър председател, държавният глава ще има много повече власт.  Освен да назначава министри и вицепрезиденти, Ердоган ще може да намесва съдебната система и да налага извънредно положение. Малко след като излязоха предварителните резултати Ердоган благодари за подкрепата и обеща да започне да изпълнява предизборните си обещания. 

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция:

„Надявам се никой да не се опита да хвърли сянка върху резултатите и да навреди на демокрацията ни в желанието да намери оправдание за собствения си провал.“

За разлика от успеха на Ердоган, неговата Партия на справедливостта и развитието не се представи толкова добре, след като неуспя да запази пълното си мнозинство в парламента и ще трябва отново да влезе в коалиция с Партия на националистическото действие. Двете партии ще имат малко над 340 депутата в 600 местния парламент. Независимо от високата популярност на Мухарем Инджесе като кандидат президент, неговата Народнорепубликанската партия се класира втора с 23 процента или 143 депутатски места.
Трета политическа сила ще е „Добрата партия“, като про-кюрдската Демократична партия също успя да прескочи 10 процентовата граница за да влезе в парламента.
Като цяло вотът в неделия мина спокойно без особени нарушения, според Централната избирателна комисия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани