Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

9 европейски държави с обща инициатива – създават съвместен отбранителен механизъм

[post-views]
ЕК планира да използва бюджетни средства за увеличаване на отбранителното производство

EU ARMYФранция и още осем европейски държави подписват споразумение за общ отбранителен механизъм, съобщи пред местни медии френският министър на отбраната Флоранс Парли. Проектът за „Европейска инициатива за интервенция“ ще позволи силите за сигурност на тези държави да реагират заедно по-бързо извън рамките на НАТО и Европейския съюз.
Освен Франция в проекта се включват още Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Португалия, Испания и Великобритания. Италия също проявяваше интерес към общия отбранителен механизъм, но поради смяната на правителството Рим все още обмисля възможността за присъединяване, коментира френският министър на отбраната Флоранс Парли.
Тя изтъкна, че и президентът Еманюел Макрон вижда в „Европейската инициатива за интервенция“ възможност за напредък в областта на отбраната чрез засилване на сътрудничеството между генералните щабове на страните-участници. Те ще имат възможност да координират своите действия при планирането на сценарии за общ отговор на външни заплахи срещу сигурността на Европа.
Отбраната на Стария континент изисква консолидиране и стратегия, неколкократно заяви през последните дни френският военен министър. Според нея новият механизъм ще позволи по-бърза реакция в сравнение с тромавата процедура в рамките на ЕС, която все по-често не отговаря на спешността на събитията. Освен това инициативата дава възможност на Великобритания да остане в обхвата на европейската отбрана и след Брекзит, подчерта Парли и обясни, че проектът остава отворен за някои от страните извън Общността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани