Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Модернизация – Кабинетът одобри проекта за патрулни кораби

[post-views]
Модернизация – Кабинетът одобри проекта за патрулни кораби

korab_VMS

Правителството предлага на Народното събрание да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили. Той беше пиет с решение на предишното, 43-то Народно събрание пред 2016 г.
Цел на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, които имат способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация, съобщават от МС.

Проектът отчита промените в Закона за ДДС, според които  проектът трябва да се обложи с 20 процента Данък добавена стойност. Сега финансовата рамка включва и тези 20 процента, защото намаляването с тази сума на проекта беше причината да не се получат оферти от големи чужди фирми и да се наложи актуализацията. Сега  максималната прогнозна стойност на проекта е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г.

Добавени са два нови варианта за придобиване: Според единия трябва да се закупи нов отбранителен продукт, модифициран за нуждите на Военноморските сили, или да се произведе по лиценз. Вторият вариант  е комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

 Проектът предвижда доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба, доставка на първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана логистична поддръжка за период от 3 години. Очаква се след гласуването от парламента, до края на юли месец, да бъдат изпратени поканите за оферти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани