Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С блокиран кораб и прииждащи нови вълни: Мигрантската криза в Средиземно море продължава

[post-views]
Екшън в Средиземно море – спасиха отвлечения от мигранти търговски кораб

migranti_korab_livelineГерманският спасителен кораб „Лайфлайн“ все още е в открито море и очаква официално разрешение да акостира на малтийския бряг, съобщиха световните медии. От благотворителната организация, която се грижи за плавателния съд, припомнят, че 250-те души на борда вече пети ден понасят тежките метеорологични условия, а някои от мигрантите са и в тежко здравословно състояние.
Не всички спасени са икономически мигранти, каквито са опасенията на Европа, а има и много политически бежанци, които напускат домовете си в Южен Судан и Еритрея от страх да не бъдат репресирани.
Италианският премиер Джузепе Конте обяви във вторник, че се е споразумял с малтийския си колега Джоузеф Мускат Валета да посрещне спасителния кораб. Италия от своя страна ще приеме част от мигрантите, заяви премиерът и допълни, че се надява останалите да бъдат разпределени в други държави. Към момента желание да помогнат са изразили Франция и Португалия.
Преди броени часове екипажът на „Лайфлайн“ предупреди, че трябва спешно да акостира, тъй като удържането на плавателния съд край бреговете на Малта е затруднено заради високите вълни и силния вятър.
Междувременно испанската морска служба спаси повече от 400 души. Те се опитвали да стигнат бреговете на Алхесирас, използвайки морския прилив. С това броят на спасените в региона мигранти достигна рекордните 1800 души само за последните 4 дни.

Аскандар Ферети – имигрант от Камерун:

„Наясно съм, че можех да умра, но бог съществува и знае, че през живота си не съм причинил зло никому. Според мен тези хора, които искат да затворят границите, не са справедливи, защото ние не идваме тук да злосторничим. Ако си дошъл тук значи търсиш различен, по-хубав живот.“

От своя страна в навечерието на заседанието на Европейския съвет утре, председателят му Доналд Туск заяви, че ЕС трябва да бъде в състояние да решава кой има право да навлиза на негова земя. 
Туск отбелязва, че миграционната криза създава почва за новопоявилите се крайни политически движения, които убеждават хората в нуждата от „твърда ръка“, в разрез с либералния и европейския дух

Най-ново

Единична публикация

Избрани