Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спасителят на Европа се извиси в Св. Влас

[post-views]
Спасителят на Европа се извиси в Св. Влас

влас1Въпреки времената на измислени ценности българинът не се предава и в сърцето си съхранява и възражда българските и православните ценности. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри паметник на кан Тервел в Свети Влас. Монументът  е дело на фондация „Българска памет“ на братята Йордан и Динко Диневи. Внушителният паметник е висок 5 метра и изработен от скулптора Петко Йорданов.
Поредната патриотична инициатива събра висши офицери,общественици, граждани и гости  на курортното селище. Министър Каракачанов е председател на Националния инициативен комитет за честването на 1300-годишнина от победата на кан Тервел над арабите. С тази победа българският владетел спасява не само България, но и Европа от нашествието на Арабския халифат. 
„Това е един много добър знак, въпреки времената на измислени ценности, на които ни учат. То не бяха джендърски идеологии, то не бяха интернационализми, но българинът не се предава и в сърцето си таи, пази, съхранява и възражда българските и православните ценности, за което искам да благодаря на всички онези хора, които инициираха в България 1300-годишнината от славната победа на този български владетел. Искам да благодаря и на фондация „Българска памет” на г-н Динев. Не само за тази паметник, това е поредната му патриотична инициатива, която увековечава българската история“ – каза на отбраната благодари на Йордан Динев за това, че с благотворителните си каузи възражда паметта не само на местните българи, които в голямата си част са бежанци от Македония, но и на онези наши сънародници, които търсят със сърцето си нещо, което ние като българи трябва да имаме. влас3
По време на откриването министърът се ангажира всеки един следващ паметник, а се очаква те да са поне три, да бъде не по-малко величествен. Красимир Каракачанов мотивира и решението си защо именно Йордан Динев трябва да получи орден „Стара планина”: „Ами защото трябва да уважаваме онези хора, които подкрепят такива инициативи и пазят българската памет.”

Живот на ползу роду
Йордан Динев е предприемач, спомоществовател, автор на четири книги, о.з. полковник от Българската армия. Компанията “Диневи груп”, която са създали със своя брат Динко Динев през 1989 г., инвестира в курортни селища, сухопътна и морска инфраструктура. През последните 28 години компанията е построила хиляди апартаменти по Черноморието в България и Румъния, в Пампорово и София и по този показател е лидер на Балканите. Двамата братя са изградили  първото чястно яхтено пристанище в България “Марина Диневи” – по-известно като Черноморската Ривиера. Носители са на множество награди и отличия в сферата на бизнеса. 
Йордан Динев е учредител и управител на благотворителната фондация „Българска памет – Братя Диневи“, която се финансира изцяло от него. В продължение на 28 години Йордан Динев е осъществил и продължава да осъществява голяма по мащаб и значимост родолюбива дейност, посветена на Българската православна църква, българската армия и българската духовност. Това е най-мащабната меценатска дейност в полза на Българската православна църква след 1944 г., според ексминистъра Божидар Димитров. 

влас4Орден „Стара планина” 
Правителството предложи на президента да удостои с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ един от крупните наши бизнесмени Йордан Динев.
Решението е взето на заседание на Министерския съвет по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Предложението за отличието на Йордан Динев е „за заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква“.  

Йордан Динев: Нека ни напомня какви величави личности сме имали 
Изключително съм доволен, че открихме този паметник, който бе замислен от години, а още няколко месеца отне изпълнението му. Щастлив съм, защото все пак това е едно признание на министъра и на военното министерство, че чрез нашата фондация запазваме българското и повдигаме духа. Децата трябва да знаят, че не всичко свършва с нас. Откриваме нещо, което ще напомня и на бъдните поколения какви величави личности сме имали.

Паметници, посветени на бойната слава на Българската армия 
– Изграден нов пет метров паметник на българските воини, загинали на мисия в Кербала, Афганистан. Издигнат в Карлово пред портала на 61-ва механизирана бригада, пред който ежегодно се извършват ритуали. 
– Реставриран и обновен паметник  на загиналите във войните за освобождение и национално обединение в двора на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Карлово.
– Реставриран и обновен паметник на българските летци, загинали в защита небето на София през 1943-1944 г., в квартал „Иван Вазов”-  София.
– Реставриран и обновен паметник с подхода към него, посветен на воините загинали във войните за обединение на българите край с. Стойките, Смолянска област. 
– Реставриран и обновен войнишки паметник на загиналите във войните за освобождение и обединение на българите, в квартал „Требич“ – София.
– Участие в строителството на църква-параклис за поклонение на загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание  в Одринско през 1903 г., в историческата местност  „Петрова нива”
–  Ремонт и обновяване на войнишки паметник-костница в Крумовград 
– Йордан Динев е сред основните дарители  за изграждането на статуя на Капитан Петко Войвода в Рим. 
Паметни плочи и барелефи 
– Паметна плоча на военните чинове от 24-ти Черноморски полк, загинали във войните 1912/13 и 1914-1918 от Свети Влас, в гр. Свети Влас, Бургаска област.
– По идея на Йордан Динев и с негови средства в международния курорт Свети Влас се изгражда първата в България „Алея на народите”, на която са поставени бронзови барелефи на герои, свързани с освободителните войни на различни народи. Вече са изработени и поставени барелефите с паметни знаци на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, адмирал Фьодор Ушаков, адмирал Хорацио Нелсън, маршал Филип дьо Клерк, Джанюариъс Макгахън, Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, Шилер. В процес на изграждане е барелеф на Капитан Петко войвода.
– Паметна плоча на дееца на тракийското движение Стою Шишков, на Регионалния исторически музей в Смолян.
– Йордан Динев е финансирал и изграждането на барелефи и паметни знаци на български възрожденци в различни български градове.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Камелия Александрова

Най-ново

Единична публикация

Избрани