Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместна българско-американска подготовка

[post-views]
Съвместна българско-американска подготовка

В района на 68-а бригада „Специални сили” се проведе съвместна българско-американска подготовка по Програмата за развитие на партньорството SOF JCET1. От българска страна взеха участие формирования от 2-ри батальон „Специални сили” на 68-а бригада и от Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР. От американска страна участва група от Силите за специални операции на САЩ ODA 2233. 

По време на съвместната подготовка бяха проведени занятия по огнева, тактико-специална, инженерна, военномедицинска и свързочна подготовка. В заключителния етап от подготовката бе проведено тактико-специално учение, по време на което се отработиха задачи по планиране на Специалните операции, разузнаване, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници. 

Основни цели на съвместната подготовка бяха повишаване на индивидуалните и колективните умения и способности, както и подобряване на оперативната съвместимост между Специалните сили на Република България, Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР и Специалните сили на САЩ. Учението бе инспектирано лично от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командира на Специализирания отряд за борба с тероризма старши комисар Георги Гайков. Те изразиха задоволство от видяното и дадоха висока оценка на постигнатите способности и оперативна съвместимост. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани