Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия в очакване – последен шанс за коалицията на канцлера Меркел

[post-views]
Под сянката на пандемията – Германия поема председателството на ЕС

German Chancellor Angela Merkel gesturesГермания на кръстопът. Правителството на канцлера Ангела Мерел продължава да е застрашено, заради спора за мигрантите с коалиционния им партньор – баварския Християнсоциален съюз. Късно снощи лидерът на съюза, Хорст Зееховер, който е и  вътрешен министър, обяви, че възнамерява да подаде оставка, ако не постигне компромис с Меркел.
Опасността Германия да остане без правителство става все по-голяма. Съдбата на правителство ще се реши по време на предстоящата среща между представители на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и от сестринския баварски Християсоциален съюз на Хорст Зееховер.
В центъра на разговорите, които ще се проведат в Берлин ще е договорено от Меркел споразумение с ЕС за решаване на въпроса с мигрантите, което според Зееховер не е достатъчно да реши проблема. Миналата седмица той заплаши Меркел, че ако не бъде прието приемливо споразумение ще затвори границата за мигрантите.
Меркел е категорична, че на този етап договореното в Брюксел споразумение е възможно най-доброто, след като стана ясно, че няколко европейски страни, като Италия, Испания и Гърция, са изразили готовност да приемат обратно мигранти минали през техните територии и спрени на германско-австрийската граница.
Независимо от това вътрешният министър  Хорст Зееховер освен оставка заяви, че възнамерява да се оттегли от ръководния пост в партията си, което поставя на карта бъдещето на германското правителство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани