Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КНДР крие от САЩ тайни за ядрената си програма

[post-views]
Северна Корея обяви официално, че е тествала нова хиперзвукова ракета с твърдо гориво

Korea_nuklear-progСеверна Корея не възнамерява да предаде изцяло ядрените си запаси и вместо това обмисля начини да скрие броя на оръжията и тайните си производствени мощности. Това пише в. „Вашингтон пост“, позовавайки се на служители на разузнавателните служби на САЩ.
Данните, събрани след срещата на върха в Сингапур на 12 юни, показват опити за заблуда на Съединените щати относно броя на ядрените бойни глави в арсенала на Северна Корея, както и съществуването на неразкрити съоръжения, използвани за изработване на материали за ядрени бомби, казаха служителите.
Оценката на експертите е в ярък контраст с коментарите на президента Тръмп след срещата на високо равнище, когато той заяви в „Туитър“, че „вече няма ядрена заплаха“ от Северна Корея. На неотдавнашен митинг той каза също, че е имал „голям успех“ с Пхенян.
Същевременно Северна и Южна Корея отвориха отново канал за комуникация между кораби и двете страни осъществиха радиоконтакт за пръв път от десетилетие насам, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на южнокорейското министерство на отбраната. В 9 часа сутринта в неделя местно време (0:00 ч. по Гринуич) южнокорейски военноморски кораб се свърза със севернокорейски патрулен кораб по международен радиоканал. Патрулът на комунистическия режим отговори незабавно, с което нормализира канала за морска комуникация, използван за пръв път от 10 години.
Новата стъпка показва, че двете Кореи предприемат практически стъпки за спазване на сключеното на 27 април споразумение. Тогава техните лидери решиха да намаляват постепенно военното напрежение, отбеляза представител на министерството, цитиран от Ройтерс.
В същото време стана известно, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун е поискал от китайския президент Си Цзинпин да помогне за прекратяване на санкциите срещу Пхенян, предаде АФП.
Ким е отправил молбата по време на третата си среща със Си в Пекин през миналия месец. Китайският президент обещал да положи максимални усилия, за да му удовлетвори молбата му.
Си Цзинпин заявил пред Ким Чен Ун, че подкрепя реформите и усилията на КНДР и ще сътрудничи на Пхенян. Той призовал Северна Корея да продължи да се консултира с Китай, докато води преговори със САЩ.

Източник: в.“Монитор“

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани