Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мексико има нов президент – левицата спечели историческа победа

[post-views]
Мексико има нов президент – левицата спечели историческа победа

0000263915-article3Историческа победа за левицата в Мексико. Кандидатът ѝ Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели президентския вот в страната. Според предварителните данни той е получил между 47 и 59 % от гласовете на избирателите и има огромна преднина пред основните си опоненти.
Победата на Андрес Мануел Лопес Обрадор беше призната и от неговите съперници, които обявиха поражението си минути след затварянето на изборните секции. Избирането му бележи началото на нов етап в управлението на Мексико, където левицата взема властта за пръв път от десетилетия. Бившият столичен кмет Лопес Обрадор влиза в президентството с гръмки обещания за „сериозни промени“.

Андрес Мануел Лопес Обрадор – новоизбран президент на Мексико:

„Призовавам всички мексиканци за помирение. Нека поставим над личните си интереси, колкото и законно оправдани да са те, общия ни, националния интерес. Нека поставим на първо място родината си.

Новият управленски проект предвижда установяването на една истинска демокрация. Няма да търсим диктатурата в никоя форма, нито открита, нито прикрита. Промените ще бъдат дълбоки, ще гарантираме целия спектър лични права и свободи.“

Левият популист се зарече да повиши пенсиите, да пребори корупцията и да подчини наркокартелите в страната. Това повиши очакванията към него, както на народа, така и на инвеститорите, които ще следят отблизо мерките му за намаляване на неравенството и прекратяването на насилието в страната. Лопес Обрадор, който наследява обтегнати отношения със САЩ, обеща още да  потърси диалог и затопляне на отношенията със северните си съседи. Вашингтон от своя страна реагира положително на изборния резултат. Американския президент Доналд Тръмп поздрави новия си колега и коментира, че няма търпение да работи с него.

Най-ново

Единична публикация

Избрани