Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бенев ни приобщава към темата за патриотизма

[post-views]
Бенев ни приобщава към темата за патриотизма

miho_mihov1Из отзива на генерала от запаса Михо Михов: „Още с въведението към книгата читателят е поставен в позицията на изследовател заедно с автора за организацията на отбраната в Дебневския боаз, за ролята и мястото на Велчо Ночев в Априлското въстание северно от Централен Балкан. Ганко Бенев отново ни приобщава към неотменната му тема за патриотизма, родния край и героизма на предците ни. 
Известна е констатацията за Велчо, че, „без да е учил военен усталък, но му се отдаваше тая пущина”. Авторът съвсем справедливо се позовава на военната стратегия и тактика на Левски, подчертава, че военните кадри, участвали в Априлското въстание, се броят на пръсти. Велчо, като стотник, показва не само точен мерник и смелост, но и пълна загриженост за оръжието на своите момчета, за състоянието на укрепленията и подсилването на позициите. 
Поетичната част на книгата неусетно ни понася от пожарите на Априлската епопея към съвремието и родовата памет. Няма как да отминем без внимание разказите на автора, започвайки с българското изобретение по неволя – „Черешовият топ – символ на българското непокорство”. 
Силно препоръчвам  книгата – прочетете я!”

Най-ново

Единична публикация

Избрани