Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две оставки за един ден: Трус в кабинета на Тереза Мей

[post-views]
Две оставки за един ден: Трус в кабинета на Тереза Мей

theresa may_6Нови рокади в британското правителство нанесоха пореден шамар за премиера Тереза Мей. Две от ключови фигури в кабинета ѝ – външният министър Борис Джонсън и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис подадоха оставките си в рамките на няколко часа. Причината е несъгласие с обявения от Мей план за споразумение с Брюксел. Настоящият министър на местното самоуправление и жилищното настаняване Доминик Рааб замени Дейвис и на поста и главен преговарящ с ЕС.
Новият министър за Брекзит Доминик Рааб е адвокат по професия. В миналото е ръководил и правосъдното ведомство. По време на кампанията преди референдума през 2016 г. той беше сред най-отявлените поддръжници на идеята Великобритания да напусне ЕС.
Предшественикът му на поста Дейвид Дейвис подаде оставка, която мотивира с разминаване на възгледите си с министър-председателя по ключови въпроси. Той заяви, че вече не е най-подходящият човек, който да реализира амбициите на правителството. Решението е обвързано с оповестения в петък план за споразумение, с който според Дейвис правителството се „предава твърде лесно“ и остава в неблагоприятна преговорна позиция спрямо Брюксел.
Бившият вече министър, който е привърженик на т.нар. „твърд Брекзит“, не одобри предложения от Тереза Мей проект за създаване на единен пазар. Според него подобно споразумение за обща търговия с ЕС предполага хармонизиране на митническите разпоредби, което ще отслаби реалната власт на британския парламент след „развода“ с Общността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани