Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължава спасителната операция в Тайланд – осем момчета са извадени от пещерата за два дни

[post-views]
Операцията се увенча с успех: Откриха изчезналите младежи в Тайланд

TajlandПродължава спасителната операция в Тайланд. 4 момчета от блокирания в наводнена пещера футболен отбор бяха изведени успешно днес. С това броят на спасените деца достигна общо 8. Всички те са настанени в болница, а водолазите правят всичко по силите си да спасят останалите четирима младежи и треньора.
Международен екип от водолази, сред които бивши и настоящи  военни от тайландските Военноморски сили, участват в изключително сложна и опасна операция по спасяване на блокираните момчета. Придвижването в наводнените коридори на пещерата е затруднено и заради наслагвания от кал, които допълнително стесняват проходите.
Екипите превеждат момчетата едно по едно по 4-километрово трасе. Всяко от тях е придружено от двама водолази, снабдени с кислородни апарати и всичко необходимо за преминаване през пещерата. 
Припомняме, че 12 млади футболисти и техният треньор бяха открити преди седмица, след като на 23 юни изчезнаха в пещера в Северен Тайланд. Очакваше се спасителната операция да продължи месеци, но се наложи да бъде ускорена заради очаквани валежи и опасност да се наводни залата, в която отборът намери убежище. За извеждането на момчетата е мобилизирана международна група, в чийто състав влизат повече от хиляда военни, спелеолози и доброволци. Децата също не останаха безучастни и се научиха да се гмуркат, за да подпомогнат максимално работата на спасителите си.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани