Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания глобява Facebook заради скандала с изтичане на лични данни

[post-views]
След фалшив сигнал за бомба евакуираха централата на Facebook в Менло Парк

facebookОбединеното кралство ще наложи на Facebook най-високата възможна глоба заради скандала с „Кеймбридж Аналитика“, съобщи британският информационен регулатор. Социалната мрежа дължи на британската хазна половин милион паунда или 660 хиляди долара за това, че не е успяла да опази личните данни на милиони свои потребители.
В официалния доклад на регулатора се посочва, че наказанието за Facebook е в максималния размер, предвиден за подобни нарушения на Закона за защита на личните данни. Службата на комисаря по информацията на Острова заключи, че социалната мрежа не просто е погазила закона, но и не е обяснила достатъчно прозрачно как точно информацията на потребителите е придобита от трети лица.
В началото на годината стана ясно, че британската компания „Кеймбридж Аналитика“ е злоупотребила с личните данни на 87 милиона абонати и ги е използвала, за да формира политическите им предпочитания. Има основания да се смята, че така фирмата е повлияла върху изхода от последната президентска кампания в САЩ и референдума за Брекзит във Великобритания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани