Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сурово наказание – доживотен затвор за неонацистка в Германия

[post-views]
Сурово наказание – доживотен затвор за неонацистка в Германия

zx860y484_3280214Неонацистка в Германия получи доживотна присъда, след като беше призната за виновна за 10 убийства на расова основа. Беате Цшеле e член на забранената неонацистката групировка „Националсоциалистически нелегали“, а процесът срещу нея се следеше с голям обществен интерес.
Убийствата са извършени в периода 2000 – 2007 г. Жертви на неонацистката организация са осем турци, гъркиня и полицай, но полицията намери връзка между тях случайно едва през 2011 г., докато разследваше въоръжен обир.
Впоследствие се оказа, че Беате Цшеле и още двама мъже – Уве Мундлос и Уве Бьонхарт, са част от неонацистка организация, която се е занимавала и с банкови обири.
Мундлос и Бьонхарт бяха открити мъртви в дома си, малко преди да бъдат арестувани.
Цшеле твърди, че е не е участвала в престъпленията, но  прокуратурата е категорична, че тя е предоставила важна логистична подкрепа, управлявала е финансите, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в нелегалност.
Процесът е един от най-големите в новата история на Германия. Делото включваше 437 дни съдебни заседания, досие от 300 000 страници, 15 адвокати на защитата, 750 свидетели, над 50 експерти и близо 80 конституирани като граждански страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани