Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Красимир Каракачанов: ДАНС да изясни кой пуска слухове за самолети с мигранти

[post-views]
Позицията на България е за политическо решение на конфликта в Сирия

KARAKACHANOV-ICMOИграят си със страховете на хората, категоричен е и Бойко Борисов
Самолети от нито една държава не са кацали на нито едно българско военно летище. Транспортиране на нелегални мигранти от Европа тайно към България не се осъществява. Лагерите са пълни на 11%. Това увери вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в началото на правителственото заседание в сряда. Той поиска ДАНС да разследва подобни слухове.
”Определено срещу България се води кампания от фалшиви новини. Преди 10 дена се появи в определени сайтове лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални мигранти от Германия и от Европа. Въпреки че това е абсолютно невъзможно поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, проверих в случая – такова нещо няма. Извън самолетите на военновъздушните сили на Република България и някои самолети на съюзниците, които изпълняват участие в учение, каквото е ”Тракийски орел”, каквото тече в Пловдив, други самолети не са кацали не само на Безмер, а на нито едно българско военно летище”, заяви военният министър.
”Второ – направих проверка през Агенцията за бежанците. Капацитетът на лагерите за емигранти е едва 11% запълняемост, нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 103%”, каза още Каракачанов. ”Смятам, че правителството би следвало да вземе отношение. Най-малкото да се разпореди на компетентните органи да проучи кой организира подобна кампания, тъй като това е наказуемо по Наказателния кодекс”, констатира Каракачанов. По думите му се всява смут, опит да се създава напрежение в обществото. ”Това според мен не може да остане безнаказано”, каза Каракачанов.
България няма ангажимент за прием на мигранти с канцлера Меркел. Нито сме приемали, нито ни е предлагано. Нито за пари – нито за без пари. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. ”Действително си играят със страховете на хората”, каза премиерът. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024