Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощ и маневреност на “тюлбето” край казанлък

[post-views]
Мощ и маневреност на “тюлбето” край казанлък

Миналия месец на полигон „Тюлбето“ край Казанлък беше проведена демонстрация на бойните машини VBCI 8х8 и TITUS 6х6, производство на френската фирма „Некстер Системс“. Компанията изключително сериозно разглежда възможността за участие в процедурата за модернизация на Българската армия, поради което бяха демонстрирани пред българските специалисти най-новите технологии и тенденции в развитието на сухопътните сили. „Некстер“ работи съвместно с армиите на различни европейски държави и продуктите на компанията отчитат опита от реални мисии и операции и вижданията на армиите на НАТО и ЕС. 

Няколко бяха акцентите. Първо, бе демонстрирано 40-мм оръдие, което е по-мощно и по-точно в сравнение с 30-мм алтернативи. Съвременната концепция е с един изстрел да се порази целта. Нагледно бе показано как от голямо разстояние може да се унищожи цел от 20 см армиран бетон или да се пробие 72-мм броня, разположена под ъгъл 60°, което е еквивалентно на защитата на последните модели бойни бронирани машини. Това не може да бъде постигнато с оръдие с по-малък калибър.

Войниците и офицерите, участвали в реални мисии и операции, знаят колко е важно да има достатъчна поразяваща мощ.  
 
VBCI с 40-мм оръдие

Второ, на вниманието на българските специалисти бяха предложени две платформи – 8х8 и 6х6. Четирийсетмилиметровото оръдие бе на бойната машина VBCI 8х8. На същото шаси може да бъде монтирано и оръдие с по-малък калибър. Другата машина TITUS 6х6 е с иновативно шаси, производство на чешката „Татра“, известна с надеждността на продуктите си и високите им качества при офроуд терени. TITUS може да се използва за различни мисии и е значително по-евтин и лесен за поддръжка. Като резултат от конструктивните си особености машината е много подходяща за използване в планински терени и в операции в градска среда. Тя отговора изцяло на условията за движение по пътищата и лесно може да се използва в подкрепа на операции по охрана на границите, антитерористични дейности или за подпомагане на полицейски операции срещу трафиканти и др.  

Съвременното виждане е, че не е необходимо да има само една платформа. Може да се създава впечатление, че това би било по-евтино, но в дългосрочен план добрата комбинация от различни платформи е много по-изгодно и ефективно, особено ако бъдат използвани компоненти от гражданското производство, какъвто е случаят с TITUS.  Освен това съвременните армии изпълняват различни мисии и операции, което предпоставя търсене на различни конструктивни решения за средствата, с които армиите разполагат.

 TITUS 6х6

Трето, и двете демонстрирани машини съчетават огромна мощ и маневреност, което ги прави пригодни за използване на различни терени. Но може би, това, което ги обединява най-много, е сигурността на бойците в машината. И двете машини са сертифицирани за най-висока степен на защита. Защитата е в основата на компетенциите на Nexter, тъй като не може да има компромис със здравето и живота на военнослужещите. 

Наскоро две от машините VBCI бяха атакувани в Мали от атентатор самоубиец, който взриви в близост автомобил с голямо количество експлозив. Войниците вътре обаче останаха невредими благодарение на бронята и защитите на машината.
  
Пораженията на VBCI след взрива. Екипажът e спасен

VBCI при участие в други бойни операции, както например в Афганистан, също са били обект на множество инвазивни, кинетични и атаки с РПГ, без  екипажите да бъдат наранени.

„Некстер Системс“ залага на успешно партньорство с български фирми. Вече са проведени редица срещи с Министерството на отбраната и българската индустрия и има ясен план как да се интегрират българските предприятия не само в производството и поддръжката на машините, на отделни части и компоненти, но и да се мисли за съвместно излизане на външни пазари.  

В предложението на фирмата ще се съдържа и концепция за поддържането на машините през целия им жизнен цикъл, който е поне 30–40 години. Военните експерти много добре знаят колко е важно да има възможност за поддръжка на техниката в изправност и постоянна готовност за използване.

VBCI mali (1)С редица български фирми вече са проведени разговори относно възможността за възлагане на производство на части и компоненти за различни продукти на фирмата не само за тези, които ще бъдат за Българската армия. По този начин ще се реализира една дългосрочна инвестиция в българската индустрия и трансфер на технологии. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани