Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва предупреди: Влизането на Грузия в НАТО ще провокира “ужасен конфликт“

[post-views]
Русия няма да изнася продоволствие за „неприятелски“ държави, обяви Дмитрий Медведев

medvedevПрисъединяването на Грузия в НАТО може да провокира нов „ужасен конфликт“. Това предупреди руският премиер Дмитрий Медведев в навечерието на 10-та годишнина от петдневната война между Русия и Грузия през 2008 г., завършила с отцепването на двете грузински области Абхазия и Южна Осетия.
Изказването на руския премиер Дмитрий Медведев идва седмица след предупреждението на президента Владимир Путин, който заяви, че политиката на НАТО за близки отношения с Украйна и Грузия е безотговорна и може да има непредсказуеми последици за Алианса.
„Влизането на Грузия в НАТО може да провокира ужасен конфликт. Не разбирам за какво го правят това“, коментира премиерът Дмитрий Медведев в интервю за вестник „Комерсант“.
Атлантическата перспектива за Грузия остава на масата, след като на срещата на върха на НАТО в Брюксел миналия месец Алиансът потвърди, че един ден страната може да получи официална покана за членство.
Русия винаги е гледала на разширяването на НАТО на Изток като на заплаха за националната си сигурност, особено за страни като Украйна и Грузия, които са бивши съветски републики и имат обща граница с Руската федерация.
Независимо от предупрежденията на Москва генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг е категоричен, че решението не зависи от Русия, а от страните-членки и Грузия.
Припомням, че през 8 август 2008 г., грузинската армия се опита да си върне двете области Южна Осетия и Абхазия, което провокира светкавична военна намеса от страна на Русия. Впоследствие Москва обяви двете области за независими държави и значително увеличи военно си присъствие.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани