Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Влязоха в сила американските санкции срещу Иран

[post-views]
Техеран след последните санкции от Тръмп: САЩ презират дипломацията и са жадни за война

iran usaЕС насърчи компаниите си да продължат бизнеса си с Иран въпреки влезлите в сила американски санкции. В отговор Доналд Тръмп заплаши, че „никой, който прави бизнес с Техеран, няма да запази търговските си отношения с Вашингтон“.

Иранският президент Хасан Рохани се зарече, че американският му колега Доналд Тръмп горчиво ще съжалява за подновените санкции срещу Техеран. Те включват забрана на плащанията в долари и ембарго на търговията с метали, въглища, автомобили и др. Предвиждат се и ограничения върху търговията с петрол. Рохани определи мерките като психологическа война и обвини Вашингтон, че е обърнал гръб на дипломацията.

Хасан Рохани – президент на Иран:

„Какво значение имат преговорите, когато заедно с тях се налагат и санкции? Това е все едно някой да се опита те наръга с нож, докато ти обяснява как трябва да седнете приятелски и да преговаряте. В такива случаи единственият отговор е – вземи си ножа и си върви.“

През 2015 г. беше сключено ядрено споразумение с Иран, благодарение на което бяха вдигнати международните санкции срещу страната. През май тази година Тръмп реши да се оттегли от сделката убеден, че с натиск Техеран ще бъде принуди да постигне нова, по-изгодна за Запада договорка. Връщането на санкциите беше прието с овации в Израел.

Бенямин Нетаняху – Уикипедия – министър-председател на Израел:

„Това е важен момент за Израел, за САЩ и за целия свят. Той показва решимостта да спрем агресията на Иран в района на Близкия Изток и да сложим край на плановете му да се сдобие с ядрено оръжие. Призовавам европейските държави, които постоянно говорят за сдържане на Иран, да се присъединят към нас. Време е да спрем да говорим и да започнем да действаме. Това направи Вашингтон, време е и Брюксел да го направи.“

В съвместна декларация с външните министри на Франция, Германия и Великобритания, първият дипломат на ЕС Федерика Могерини се обяви срещу санкциите и увери, че Европа ще продължи търговията си с Иран и ще запази вноса на петрол и газ. Брюксел задейства т.нар. „блокиращ статут“, който цели да защити европейските компании от наказателните мерки и им позволява да съдят Вашингтон за претърпените загуби. И все пак се наблюдава тенденция на изтегляне от иранския пазар на онези компании, чиито търговски интереси са съсредоточени в САЩ. Експерти прогнозират, че създалият се вакуум бързо ще бъде запълнен от китайски, руски, индийски и турски дружества.

Най-ново

Единична публикация

Избрани