Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата с Търговския регистър е преодоляна

[post-views]
Борисов: Няма да се откажа от имунитета си и нямам имот в Испания

borisovОсигуряват тройна защита на данните чрез централно хранилище

Кризата в работата на Търговския регистър е вече преодоляна, заяви пред депутатите премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента във вторник. То бе свикано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по искане на групата на социалистите. Те настояваха правителството да разясни темите за срива в работата на Търговския регистър и сигурността на електронните бази данни. Опозицията постави и въпроса за възможността да се компенсират застраховалите се във фалиралия кипърски застраховател „Олимпик”. 
Цитирайки уверенията на Държавната агенция „Електронно управление”, министър-председателят заяви, че кризата в работата на Търговския регистър е вече преодоляна. Борисов прогнозира, че до края на седмицата регистърът ще заработи в пълната си функционалност.
Информацията на регистъра е напълно съхранена, без загуба на електронни данни, каза вицепремиерът Томислав Дончев, като отговори на подозренията за заличаване на данни на фирми. По думите му, проблемът е възникнал от дефектирали дискови устройства, но самото записващо устройство е съхранено, като има и лентов архив. Той подчерта, че правителството ще въведе и трети начин на съхранение на информацията от регистъра – не само в основен и резервен сървър, но и в Централно хранилище, разположено на различни локации. 
Премиерът предложи да се създаде работна група, която да прецени с какви средства да се помогне на засегнатите от „Олимпик” 200 хиляди души. Парламентът възложи на министрите на външните работи и на финансите съвместно с КФН да потърсят възможности да се  помогне (вкл. юридически) на сключили с „Олимпик” договори за задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. НС задължи КФН до 7 септември да му представи доклад за осъществен от нея надзор върху дейността на кипърската компания. НС гласува представената по-рано оставка на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.

Най-ново

Единична публикация

Избрани