Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС подготвя специално предложение към Великобритания

[post-views]
Брекзит – кога и как? – кандидатите за поста на Мей търсят решение на казуса

brexitЕС подготвя специално предложение към Великобритания след окончателното излизането на страната. Това заяви главният преговарящ на Брюксел за Брекзит Мишел Барние, цитиран от световните агенции.

Предложението на ЕС към Великобритания предполага уникално партньорство между двете страни, като подобен тип отношения досега нямат аналог, заяви Барние след срещата си с германския външен министър Хайко Маас. Барние беше категоричен, че уникалното партньорство няма да е за сметка на правилата на единния пазар и призова за взаимно уважение в преговорите и спазването на правилата.

Мишел Барние – главният преговарящ на ЕС за Брекзит:

„Британците искат да спазваме червените им линии, да уважаваме тяхното решение да излязат от ЕС и ние го правим – внимателно. В замяна те трябва да разберат, че и те трябва да уважават нашите правила за единия пазар, който изградихме заедно с тях.“

Двете страни има седем месеца да постигнат някакво споразумение  за бъдещите си отношения, след окончателното излизане на Великобритания от ЕС. Ключова точка в преговорите е бъдещата границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, която Брюксел настоява да остане отворена.

И двете страни се надяват да са готови с предварителното споразумение до октомври, когато се събира Европейският съвет.

Британският министър по Брекзит Доминик Рааб  заяви, че преговорите са влезли във финалната си права. Независимо от оптимизма и двете страни не крият, че са готови за всеки един възможен сценарий около предстоящия развод, като най-голямата опасност това да се случи без подписването на какво и да е било споразумение между ЕС и Великобритания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани