Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западните Балкани – от огнище на нестабилност до партньори по сигурността на ЕС

[post-views]
ЕС няма да подкрепи военна интервенция във Венецуела

FederikaMogeriniСтраните от Западните Балкани от огнища на нестабилност се превръщат в партньори по сигурността на ЕС. Това заяви върховният представител по сигурността и външната политика на Брюксел Федерика Могерина, по време на неофициалната среща на военните министри на ЕС, която се провежда във Виена.

Проектът ЕС няма да бъде завършен, докато Западните Балкани не станат част от европейското семейство, заяви още Федерика Могерини.

Федерика Могерини- върховен представил на ЕС по сигурността и външната политика:

„ До сега традиционно разглеждахме Западните Балкани, като район на нестабилност, където ЕС от години, ако не е от десетилетия, е единственият гарант за сигурността. Днес вече сме във фаза, в която страните от региона са ни партньори в гарантирането на общата ни сигурност. Австрийското председателство на ЕС също, както и България продължава да работи усилено Западните Балкани да са приоритет на Блока и се надявам, тази политика да бъде продължена и от румънското председателство.“

Могерини допълни, че ЕС е започнала да обсъжда с НАТО и ООН варианти за задълбочаването на сътрудничество си по въпросите на сигурността в Региона. Междувременно стана ясно, че Австрия е поканила министрите на отбраната на Западните Балкани на 26 септември в град Грац, за да обсъди с тях ситуацията със сигурността в региона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани