Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел и Лондон в нов сблъсък за Брекзит

[post-views]
Брекзит е довел до недостиг от 330 000 работници във Великобритания

brexitГлавният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви, че е против ключови части от предложения от британския премиер план за търговско споразумение след излизането на страна от ЕС. По-рано Мей заяви, че няма да прави компромис с Брюксел за Брекзит.

Сред проблемните части в плана на британския премиер за Брекзит е предложението на Лондон за създаването на общ правилник за стоките но не и за услугите, което според Мишел Барние не е в интерес на ЕС.

Нашата собствена система е израснала в продължение десетилетия и не може Великобритания да си играете с нея, заяви Барние в интервю за германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Той допълни, че ако Брюксел приеме правилата на Мей, то това ще доведе до край на единния пазар и въобще на европейския проект. За британския премиер Тереза Мей обаче известния като планът Чекърс е „прагматичен и прецизен“ и ще е от полза и за двете страни.

През уикенда Мей беше категорична, че няма да прави повече отстъпки и е готова да изведе страната от ЕС без постигането на търговски споразумения. Преговорите между Лондон и Брюксел се очакваше да приключат през октомври, но вероятността срокът да бъде удължен до срещата през ноември, вече е повече от реалност.

Официално Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019г.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани