Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германски министър призова за борба срещу расизма

[post-views]
Германски министър призова за борба срещу расизма

maas

Случващото се по улиците на германският град Кемниц е позор. Това заяви германският вътрешен министър Хайко Маас по повод продължаващите от дни анти-мигрантски протести и контра-демонстрации. Маас призова съгражданите си да станат от дивана и да се борят срещу расизма.

Ситуацията в малкия източногермански град Кемниц остава напрегната, след като през уикенда се проведе най-големият протест организиран от крайнодясната партия Алтернатива за Германия и анти-имиграционното движение ПЕГИДА. Над 9 хиляди души са участвали в демонстрациите, по данни на полицията, като много от хората се поздравяваха с нацистки салюти. За момент се стигна и до сблъсъци между демонстранти и полиция, след като тълпата отново започна да напада случайни минувачи, които имат чуждестранен вид. За германския вътрешен министър Хайко Маас подобно поведение е позор за страната и съгражданите му трябва излязат и да покажат, че мнозинството от германците са отворени към света и искат да живеят в космополитен свят. Паралелно с анти-мигрантските протести на крайната десница, симпатизанти на левицата също провеждат собствени митинги срещу расизма, което допълнително обтяга ситуацията в града.

Причината за напрежението в Кемниц стана убийството на 35 годишен германец от кубински произход, който загина след нападение с нож. По случая бяха задържани двама мигранти – иракчанин и афганистанец. Искрата, която разпали общественото недоволство, се оказа разпространената невярна информация в социалните мрежи, че мъжът е убит, при опит да защити съпругата от сексуален тормоз.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани