Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Сирия: Тръмп с предупреждение към Дамаск за операцията в Идлиб

[post-views]
Тръмп нахока шефовете на разузнаването в САЩ

Donald Trump-2Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди сирийските власти и техните руски и ирански съюзници да не нападат безразсъдно провинция Идлиб. Според Тръмп това ще е голяма хуманитарна грешка, при която могат да загинат десетки хиляди невинни хора.

От седмици сирийският режим струпва техника и войници в района на провинция Идлиб и въпросът вече не е дали, а кога ще започне операцията за контрола на последният голям бастион на бунтовниците в Сирия. Според ООН военната кампания може да има катастрофални последици за стотиците хиляди цивилни, които живеят в района на Идлиб. Независимо от опасенията Сирия, Иран и Русия са категорични, че „терористите“ на територията на провинция Идлиб трябва да бъдат унищожени на всяка цена.  Според различни доклади в областта освен умерени бунтовнически групировки действат между 30 хиляди бойци на двете терористични организации Фронта Ал Нусра и Ал кайда. На фона на готвената операция от няколко дни се води и информационна война в медиите.

Сирия и Иран твърдят че бунтовниците в провинция Идлиб подготвят химическа атака с цел да провокират военна реакция от САЩ срещу силите на режима. Вашингтон вече предупреди, че при подобен сценарий ответният удар ще е неизбежен.

Междувременно специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова враждуващите страни да се въздържат от насилие, докато не бъдат създадени хуманитарни коридори за евакуацията на цивилното население.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани