Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полетя нов турски хеликоптер

[post-views]
Полетя нов турски хеликоптер

helikopter-Т625 Първият турски многоцелеви вертолет Т625 изпълни първия си полет в режим на зависване миналия четвъртък край Анкара.

Вертолетът е разработен от държавната турска авиостроителна компания TAI (Turkish aerospace industries) по проекта „Самобитен“, като се предвижда той да се използва както във военната, така и в гражданската сфера. Първоначално е замислен като петтонен, но впоследствие теглото му нараства на 6 тона. Машината все още няма официално име.

Външният вид на хеликоптера е близък до този на машините на италианската компания „Аугуста Уестланд“, сега „Леонардо хеликоптерс“, което кара наблюдателите да смятат, че италианците имат пръст в неговото разработване, особено след като двете страни създадоха съвместно ударната машина Т129, отбелязва сайтът bmpd.

Първият прототип е бил показан на статична експозиция през май 207 г. по време на международно военно изложение в Истанбул. Според спецификациите си Т625 може да превозва до 12 пътници, освен двамата членове на екипажа. Машината е оборудвана с два двигателя „Ролс Ройс“ с мощност по 1373 к.с. Същите двигатели се използват на Т129, а сглобяването им е усвоено от турската компания Tusas engine industries (TEI). Тя в момента самостоятелно разработва още по-мощен двигател от 1400 к.с., който да се използва в бъдеще от Т129 и Т625. Трансмисията, шасито и авиониката на вертолета също са създадени от турски компании, но очевидно се базират на западни разработки, смятат експерти.

TAI смята да сертифицира вертолета Т625 до 2020 г. и да започне серийното производство на цивилната и военната версия на следващата година.

Източник: в.“Дума“

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани