Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Любовта, музиката и виното се срещнаха в Старосел

[post-views]
Любовта, музиката и виното се срещнаха в Старосел

IMG_3176 Във всяка легенда има любов, красива жена, щастие и трагедия. Всяка легенда носи идеята за изкупление в търсене на всемирното благо – щастие и берекет. В Долината на тракийските царе около Старосел всичко това се омесва по магически начин с музиката и виното, дошло от гроздовете, поникнали от филизите на любвеобилните ръце на обезсмъртената красива жена. В Старосел разказват най-красивата легенда – как богът на виното избира местните земи заради красивата съпруга на тракийския цар Рез. 
Дионис се опитва да я спечели
но, надвивайки над Рез, губи любовта си, съсечена от съпруга си. Така и останала божествено недокосната, абез име в историята, но пък героиня на легенда. 
„Тялото на младата жена се увивало около плачещия Дионис, а ръцете й го прегръщали, докато се превърнали в нежни зелени филизи. Красивата жрица се преродила в стройна лоза – буйна и страстна като нея, с чудни плодове“, разказва легендата, която в съвремието се прожектира в чуден филм в храма на Дионис край Старосел.
Краят на легендата е най-красив, а съвременният прочит и дIMG_3187уми са подарени на местните от легендарния баскитарист на група „Фактор“ Веселин Тодоров – Кокала.
„…И така… траките почитали Дионис –  устройвали празници в негова чест, построили му светилище в земите староселски и богът усетил, че тук си е у дома, където споменът за неговата любима ще е вечно жив. В отплата им показал как да се грижат за лозата, да я режат, да берат плода й. И най-важното – да правят вино!… Поради това в Старосел по божествена воля Любовта, Музиката и Виното никога не свършват!“
Така в началото нIMG_3183а всеки септември във винения комплекс „Старосел“ избират Царица на виното – тази, която ще е 
вестителката на плодородието
и добрия урожай. Празниците са пищни – с много фолклор, пищни носии, танIMG_3185ци, радост и винолеене.  В центъра на празника и този път бе виното – плод на знание и опит, направено с любов и дръзновение, оставено в дар от траките в деня на гроздобера.
В традиционни носии на 150 години начало дадоха песните и танците на състава за автентичен фолклор „Гергьовска китка” от с. Войнягово. 
След това 8 девойки, всяка облечена в съвременен прочит на фолклорни носии от Добруджа, Родопите, Пиринска, Тракийска, Северняшка, Странджанска и Шопска област на фона на ефирен джаз с фолклорни преплитания на етно фюжън формацията „Булгара“ дефилираха, за да може журито начело с легендарната Евгения Калканджиева да избере Царица на виното. С короната се окичи 19-годишната Боряна Ацева, студентка по право в Нов български университет и почитателка на класическия балет.
Накрая новата Царица на виното, закичена с венец, заплетен от първата лозова клонка, зарязана от Трифон Зарезан, 
оплетена 
с омайни билки
брани рано в зори по Еньовден, свежи есенни цветя и плодове намачка гроздето в автентична каменна вана. 
Био базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и представяне на традиционни народни носии от Добруджа, Родопите, Пирински, Тракийски и Шопски регион украсиха празника и разкриха изобилието на района.
Защото в Старосел по божествена воля Любовта, Музиката и Виното никога не свършват! 

Най-ново

Единична публикация

Избрани