Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Брюксел санкционира Будапеща, ЕК иска замразяване на 65% от еврофондовете

epa05928952 Hungarian Prime Minister Viktor Orban gestures at a plenary session of the European parliament in Brussels, Belgium, 26 April 2016. The session will focus on the political situation in Hungary, including legislative measures that could force the closure of the Central European University in Budapest.  EPA/OLIVIER HOSLET Виктор Орбан обвини ЕС, че оскърбява и изнудва Унгария, докато евродепутатите се подготвят да препоръчат започване на процедура по налагане на санкции на унгарското правителство за нарушаване на върховенството на закона, съобщи „Ройтерс”.
По време на разгорещен дебат в Европейския парламент в Страсбург, на който Орбан се появи по-късно, унгарският лидер се оплака, че законодателният орган е „зашлевил през лицето” страната му с одобряването на доклад, който обвинява управляващата партия ФИДЕС, че подкопава върховенството на закона.
Орбан отхвърли доклада и подчерта, че има право да забранява на мигранти да влизат в Унгария. Според него ЕС злоупотребява с властта си, тъй като действията на Брюксел срещу Будапеща са в „нарушение на договора на ЕС”.
Докладът на Европейския парламент обвинява Унгария, че представлява сериозна заплаха за върховенството на закона със закони, които ограничават медийната и академичната свобода, засягат финансирането за неправителствени организации и правата на малцинствата и мигрантите. Унгария контрира, че докладът е част от политически мотивиран „лов на вещици” срещу евроскептичното правителство.
В сряда ЕП гласува да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС. Процедурата беше одобрена с 448 гласа „за”, 197 „против” и 48 „въздържал се”.
Това е първият случай, при който Европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.
Вотът на парламента означава, че останалите страни в ЕС трябва да решат какво да правят с Унгария. Най-строгото наказание по чл. 7 е лишаване на Унгария от правото й на глас в ЕС. Това обаче е малко вероятно да се случи, защото е необходимо единство на държавите членки, а Полша вече обяви, че ще блокира наказателни мерки срещу Орбан. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани