Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Учения, напомнящи Студената война

На 11 се2d7faf0095b16463e1cb95be1dff30d9птември Русия започна най-големите учения от времето на Студената война, като в тях в Източен Сибир са въвлечени около 300 000 военни от всички видове въоръжени сили, съобщи БиБиСи. За игрите от Китай са изпратени 3200 войници, Монголия също участва с няколко подразделения. 
Това огромно разгръщане и участието на китайската и на монголската армия в маневрите „Изток 2018”, които се провеждат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток, става в контекста на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада. В декларация НАТО обяви, че Русия се готви за мащабен конфликт. 
Руската армия сравни маневрите със „Запад 81”, в рамките на които преди близо 40 г. бяха мобилизирани между 100 хил. и 150 хил. войници от Варшавския договор в Източна Европа – това бяха най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха. „Ще приличат донякъде на „Запад 81”, но ще бъдат по-внушителни”, заяви в края на август руският министър на отбраната Сергей Шойгу, подробно описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 хил. войници, 36 хил. бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба. „Представете си как 36 хил. бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия възможно най-близки до бойните”, поясни Шойгу с ентусиазъм.
Въоръжение и маневри
Всички съвременни оръжия на руската армия ще бъдат изпробвани по време на маневрите: ракетите „Искандер”, способни да носят ядрени бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода руският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети „Калибър”, които бяха изпробвани в Сирия. Докато в предходните руски военни маневри в региона „Изток 2014” взеха участие 155 хил. войници, в „Запад 2017”, организирани в близост до границите на ЕС, според Москва са участвали само 12 700 души, а според Украйна и балтийските страни – доста по-голям брой.
Планирането и подготовката трябваше да се извършат във вторник и сряда, а същинското учение беше предвидено да започне в четвъртък и да продължи пет дни, съобщи шефът на руския генерален щаб – генерал Валерий Герасимов, цитиран от БиБиСи. Игрите ще бъдат разпределени в пет тренировъчни полета, четири въздушни бази и акватории от Японско море, Беринговия проток и Охотско море, където ще участват 80 военни кораба от две руски флоти. 
От Москва побързаха да успокоят, че военните игри няма да се развръщат в близост до спорните Курилски острови, намиращи се северно от Япония. 
По военния канал „Звезда” на руското военно министерство съобщиха, че ключова роля във военната територия Цугол, близо до границата с Китай и Монголия, ще имат три бригади от руските парашутно-десантни войски. Целта ще бъде да тренират бързото разгръщане на хиляди войници, самолети и бронирани машини от западна Русия към източните региони през хиляди километри. За целта бойните самолети ще бъдат зареждани във въздуха. 
Маневри или подготовка за война
По време на ученията руският президент Владимир Путин се срещна с китайския си колега Си Цзинпин на икономически форум във Владивосток. Руският лидер обяви, че двете страни си имат доверие в сферите на политиката, сигурността и отбраната. От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че игрите са оправдани предвид „агресивното и неприязнено” отношение към Русия.
От китайското министерство на отбраната заявиха, че целта на съвместните учения е задълбочаването на военното сътрудничество с Русия и подобряването на уменията на двете страни заедно да отговарят на „различни заплахи за сигурността”. Според руския военен министър Сергей Шойгу най-голямата заплаха за руската сигурност е ислямисткият екстремизъм в Централна Азия. 
Руският военен експерт Павел Фелгенгауер заяви за АФП, че Русия се готви за бъдеща световна война, която според руския генерален щаб ще започне след 2020 г. и ще бъде или глобална война, или серия от регионални конфликти. А врагът са САЩ и техните съюзници. Експертът твърди, че макар и само с 3200 души, участието на Китай трябва да се разглежда като ключов фактор. „Става дума не толкова за знак, за послание, колкото за подготовка за една реална широкомащабна война”, уверява той. 
Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията заяви, че маневрите „Изток 2018” „демонстрират, че Русия се фокусира върху подготовката за мащабен конфликт”. „Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време: една по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие”, заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт. В съобщението на Алианса се казва още, че през последните години се отчита значително укрепване на руското военно присъствие в Балтийско море и Черно море, както и в Средиземно море. Освен това Русия показва готовност да използва военна сила срещу съседите си, държави като Украйна и Грузия, поясняват от НАТО.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова контрира, че маневрите „Изток 2018” ще се проведат далеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв начин на сигурността на държавите членки.
Сигнал за САЩ
Отношенията между Русия и НАТО се влошиха през 2014 г., след като Москва анексира полуостров Крим от Украйна. От Алианса реагираха, като разположиха допълнително 4000 войници в Източна Европа, близо до Прибалтика. От Москва нарекоха тези действия неоправдани и провокативни, а Майданът в Украйна от 2013–2014 г. – преврат, организиран от Запада, припомня БиБиСи. 
Оттогава се наблюдава ръст на мащабните руски военни учения от Кавказ до Балтийско море и Арктика. Така Москва се опитва да се противопостави на разширяването на НАТО до границите си, което възприема като основна заплаха за своята сигурност според новата руска военна доктрина, приета същата година.
Руските маневри в Далечния изток бяха предшествани от учения в Средиземно море от 1 до 8 септември, в които взеха участие повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в контекста на засилването на руското присъствие в близост до Сирия, където Русия води военна намеса от 2015 г. „Изток 2018” ще бъдат проведени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които участват 2200 войници от Украйна, САЩ и страни – членки на НАТО. 
Маневрите „Восток-2018” са сигнал за САЩ, пише германското списание „Шпигел”. Това се посочва в статия, публикувана на интернет страницата на изданието. Търговският конфликт между САЩ и Китай и санкциите, наложени от Запада срещу Русия, доведоха до по-голямо сближаване на Москва и Пекин. „Шпигел” не пропуска да припомни, че Путин и Си Цзинпин се срещат за трети път тази година. „Това показва добра фаза на отношенията между съседните страни, които дълго време бяха изпълнени с враждебност”, пише сп. „Шпигел”.  EICBUVXCTZAY5FWOC6EA3OCBYA

Най-ново

Единична публикация

Избрани