Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Арести и протести: Разкриване на корупция или соросоиден преврат

[post-views]
Арести и протести: Разкриване на корупция или соросоиден преврат

Димитър Илиев
арестуванитеБългарските медии и обществото са самоубийствено и безвъзвратно разделени на соросоиди и прокопиевци, от една страна, и русофилски, анти-Борисов, и про-Пеевски настроени българи. Поне досега 
фронтовата линия бе сложена някъде там
– едните българи искат ЕС и НАТО, останалите страдат по спасителите от Руско-турската война. Но и това вече е демоде. Сега разделителната линия е на журналисти, които се борят против корупцията с европейски фондове, и безпомощната българска полиция, която би трябвало да прикрива тези престъпни действия.  Опитите на някои от котилото на финансираните от Сорос и „Америка за България“ неправителствени организации, които искат да свалят с инспирирани в чужбина протести кабинета на Бойко Борисов, срещу икономическата стабилност, международно признатия авторитет на властта, която обединява Западните Балкани, чуждестранните инвестиции и бъдещите километри магистрали. Не е необходимо да се идентифицирате с някоя от двете армии. Дори напротив, обикновеният човек се чувства все по-объркан и отхвърлен от който да е от двата политически и обществени тренда и на практика е чужденец в собствената си държава.    
Историята би трябвало да започне с едно разследване на сайта „Бивол“, публикувано на 10 септември. То е изготвено с чуждестранно финансиране от НПО-та, близки до Сорос. Това въобще не би трябвало да е важно, защото журналистите от сайта биха публикували разкритията си, без да са финансово подпомогнати. Разследването разкрива вопиюща корупция в печеленето на обществени поръчки по крупни европейски проекти, а в основата стоят консултантски фирми, които подготвят търговете като технически задания, а след това участват и в комисиите, които определят победителите. Чрез тези консултанти се раздават и парите към държавни служители в Агенцията по обществени поръчки, екологичното ведомство и др. Данните са от 2013–2015 г., но журналистите от „Бивол“ твърдят, че разполагат с първични документи и екселски таблици за водено двойно счетоводство. Следите уж водят към един от крупните български олигарси, известен с близките си отношения с премиера Бойко Борисов, както и към връзки към фигури от бившата силова групировка ВИС. Става дума за корупция, пране на пари и спестени данъци към държавата чрез вторични продажби на земя на петорно завишени цени. Историята обаче не започва с това разследване. Тя започна едва няколко дни по-късно, когато Димитър Стоянов от „Бивол“ (вляво) и румънския му колега от „Райз проджект Румъния“ Атила Биро са задържани край радомирското с. Егълница. Те проследяват служители на „Джи Пи груп“, които уж горели документи след публикуването на разследването. Преди това, на 11 септември, двамата сигнализирали в ГДБОП за криминалните действия. Не е ясно какво са правили антимафиотите, но накрая се оказва, че край вече обгорените документи има двама служители на РПУ –Радомир, които задържат журналистите и ги държат в полицията в продължение на часове. Взимат им телефоните, те не могат да се обадят на никого, установяването на самоличността им продължава часове. Намесва се румънският посланик, накрая около 4 ч сутринта на 13 септември журналистите излизат на свобода. В телефонен разговор с „Бивол“ шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се извинява за недоразумението, макар след това да променя позицията си и да твърди, че е записван неправомерно и не дължи извинение на никого. Защо ГДБОП не започва реално разследване – не е ясно. Защо ще се горят документи в полето край Егълница, а не някъде в офисите на „Джи Пи груп“ – също. Едва по-късно Главна прокуратура възлага на… забележете, ДАНС да разследва протест 16септизнесените факти в журналистическото разследване. Вероятно, защото става дума за корупция на високо ниво.
На 16 септември в София, пред Народното събрание започват протести на български емигранти в чужбина. Първоначално се твърди, че зад организацията стои Цветан Василев. На тях са заснети хора с фланелки с надписи „Русия“, „Нацисти“, „Путин“, т.е. русофили. Протестиращите се опитват да бият оператори и журналисти от БНТ и bTV, които се смятат за проправителствени. На следващия ден спонтанно започва протест и пред Съдебната палата срещу ареста на журналистите. Двата протеста не се обединяват заради нежеланието на организаторите на този в защита на медиите. Най-важното е, че хората не вярват на организаторите на протеста и въпреки голямото обществено антиправителствено недоволство на площада се събират едва 300 души.
Видовден идва в сряда, 19 септември. Близкият до кръга „Пеевски“ „Труд“ публикува редакционен текст. Според него Атила Биро е агент на румънското разузнаване, а с идването му в България за семинар за измамите с еврофондове и историята с ареста му е задействан план на Сорос за сваляне на правителството в България. По същата схема, както тръгнаха протестите в Букурещ преди седмици. Протестите в Румъния и България били организирани от движението #REZIST, спонсорирано от Джордж Сорос. Така цялата история е вкарана в международна конспирация а патриотично настроените българи трябва да застанат зад властта и да заклеймят разследването на „Бивол“ и соросоидите. Така изнесените факти за корупция в държавната администрация от консултантски фирми, близки до български олигарх, остават в небитието. Остава надеждата за разследването на ДАНС по случая.
По-важното е, че и тази димна завеса има за цел да продължи разделението в българското общество. И всичко това идва на фона за скандала с назначаването на нов вътрешен министър, противопоставянето между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев около това назначение. Вътрешните проблеми с корупцията с еврофондове засега остават вътрешна афера, а българите трябва да се капсулират срещу опитите на Сорос да разбие Унгария, Румъния, а сега и България. Демокрацията ще трябва да почака още малко у нас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани