Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българското кино в надпревара на „Златната роза“

[post-views]
Българското кино в надпревара на „Златната роза“

След по-малко от седмица стартира 36-ото издание на „Златна роза“, фестивалът на българския игрален филм. Откриването е от 19 ч в четвъртък с македонската комедия „Тайната съставка“ на Гьорче Ставрески.
Конкурсът ще покаже 17 пълнометражни и 21 късометражни филма.
Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов. Две международни журита ще оценяват конкурсната програма в двете категории. В паралелния Балкански фокус ще бъдат представени 7 хитови филма от Македония, Косово, Турция, Румъния, Черна гора и Сърбия.
Повече от 40 филма скачат в надпреварата на фестивала. В пълнометражното кино ще се състезават „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, международно отличеният „Ага“ на Милко Лазаров, „Кораб в стая“ на Любомир Младенов, копродукцията „Чудо“ на Егле Вертелите.
Ще има и 5 премиери: „Мълчанието на сестра ми…“ на Киран Коларов, дебютът на Надежда Косева „Ирина“, новите филми на Костадин Бонев „Далеч от брега“, „Времето е наше (Разруха)” на Петър Попзлатев и „Живи комини“ на Радослав Спасов. Участват още боксофис хитът „Привличане“, „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, два филма на Максим Генчев, „Трансгресия“ на Вал Тодоров.
Акцент в програмата е омнибусът „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов. Късометражната конкурсна програма представя най-доброто и обещаващото от българското късо кино.p_23705

Най-ново

Единична публикация

Избрани