Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иън Макюън – гост на „Синелибри 2018“

[post-views]
Иън Макюън – гост на „Синелибри 2018“

Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с една от най-интригуващите литературни адаптации, създавани някога – „На плажа Чезъл“. Събитието се очаква на 10 октомври от 19 ч в зала 1 на НДК. Това е национална премиера за България и ще бъде съпроводено със страхотно шоу. За тези, които си спомнят миналата година един зрелищен видеомапинг, обещанието е тази година да е нещо подобно с впечатляваща хореография. Ню Йорк Таймс обяви Макюън измежду 50-те най-влиятелни фигури в света. Писателят ще присъства наживо и ще получи награда за цялостен принос на „Синелибри“. Освен че е специален гост на фестивала, очаква се да бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Според думите на Жаклин Вагенщайн, организатор на фестивала, Макюън е блестящ стилист, един от най-големите творци на нашето съвремие. Писател, общественик и сценарист – той е една от фигурите, които обединяват киното и книгите и изразяват идеята на форума. Освен 15 романа, които е написал, той е сценарист на над 11 филма. В много от тях екранизира собствените си книги, като най-известната е „Изкупление”, минимум с 5 номинации за Оскар. Тази година той става на 70 г., излизат и 3 нови негови книги на пазара, две от които у нас. Очакват се също и 3 негови нови филма – сред които и новата продукция с Ема Томпсън. За любителите – ще имат възможност да го срещнат и в по-тесен кръг в литературния клуб „Перото”. Речта му в Аулата на СУ ще бъде на тема за свободата на словото.
Проф. Мадлен Данова, декан на факултета по класически и нови филологии в Софийски университет, допълни, че заедно с още един факултет – по славянски филологии, още през юни са внесли предложение в Академичния съвет на СУ писателят да получи титлата Доктор хонорис кауза и то е било одобрено. Церемонията по връчването ще започне на 10 октомври в 11 ч в Аулата на СУ.
Романите му са преведени на повече от 30 езика, на български са излезли 9, предстои излизането на 10-и. От тях 8 са екранизирани. „Изкуплението” е най-големият хит с най-много номинации и Оскар. Макюън е получил много награди, включително и наградата „Букър“ за романа „Амстердам”, който все още не е преведен на български език.
Фестивалът „Синелибри“ ще продължи 14 дни за разлика от миналата година, когато беше само 12. Към каузата на фестивала ще бъдат приобщени Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца. Кийра Найтли и Джеймс Макавой в Изкупление по едноименния роман на Иън Макюън

Най-ново

Единична публикация

Избрани