Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предлагат плавно премахване на монопола на НЗОК

[post-views]
Предложение на НЗОК: Аптеките да не получават пари за обработка на протоколи на скъпи лекарства

nzokДва варианта за реформа на здравноосигурителния модел обсъдиха експерти в сферата на здравеопазването на форум в НДК. Предложенията за здравна реформа бяха представени от здравния министър Кирил Ананиев.
Според първия се предвижда пълна демонополизация на Здравната каса. Здравната вноска остава 8%, но ще се разпределя на конкурентен принцип между касата и частни застрахователи, а осигуряването ще е задължително. Пациентите ще могат да се осигуряват и доброволно в частни фондове, както е и в момента. На същия принцип работи и пенсионната система.
Вторият вариант предвижда въвеждане на задължителна здравна застраховка, чийто размер ще зависи от пола, възрастта и региона, в който живеем. Пациентите и Здравната каса ще плащат за лечение в болница, когато цената му е под т. нар. „Гранична линия“. Ако тя е 700 лв., пациентът ще плати 15%, а здравната каса 85%. Всичко над граничната линия ще се покрива от касата и от застрахователя. 
Самият Ананиев призна, че е привърженик на втория модел.
В момента пациентите плащат на ден за престой в болница процент от минималната работна заплата, или по 5,80 лв. Ако промяната бъде приета, болните ще дължат 105 лв. за своя престой, който е на цена до 700 лв..
„На първо място – това е нов тип контрол. На второ място – това е конкуренция от страна на финансиращите органи – разбирайте НЗОК и здравните застрахователи. На трето място – премахване на нерегламентираните плащания и на последно място – това е модернизацията на българското здравеопазване“, каза Кирил Ананиев.
„Много от принципите, които се обсъдиха днес, са верните принципи. Те са свързани с подобряване на контрола в системата, с много по-добра ефективност на начина, по който работи системата. Но за съжаление от техническите принципи на двата модела за мен още нищо не стана ясно“, заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи.
„Аз смятам, че моделът, който предвижда изцяло премахване на монопола на НЗОК е по-добрият модел. Смятам, че той е по-добрият модел за пациента, по-лесно може да се приложи, крие по-малко рискове, а прилагането му е по-лесно“, коментира Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани