Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проверяват за корупция депутати от всички политически сили

[post-views]
Българите сравняват политиката с корупцията

podkup-korupciq„Има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили. Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата”. Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.
Сред проверяваните е бил и депутатът Делян Пеевски. Тъй като срещу него няма повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи. Тя не установила обаче никакви нередности.
Според Георгиев общо 148 души от тези, които по закон са длъжни да подават имуществени декларации, не са сторили това. Сред тях били 23-ма кметове, председатели на Общински съвети, главни архитекти, 66-има директори на болници, един бивш депутат. Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета „Борисов-3”, вече са предоставили изискваните документи.
В ръцете на съда пък имало 288 дела, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат.
След проверка, започнала в началото на 2017 г., Комисията е открила несъответствие между доходите и имуществото на бившия енергиен министър Трайчо Трайков за над 2,4 млн. лв., каза още Георгиев. Ето защо съдът е запорирал 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на настоящия общински съветник. Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН.
„Разкрихме банкова тайна и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да докаже доходите си. Крайният срок за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема”, обясни Георгиев.
Той каза, че работата на Комисията по случая „Арабаджиеви” ще отнеме поне 7–8 месеца. Трябвало да се анализират много документи, тъй като това били лица с голяма икономическа активност.
От основаването на КПКОНПИ до момента е поискан запор на различни активи на стойност 3,8 млрд. лв. Отнета е собственост за 120 млн. лв. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани