Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разминиране на границата – Северна и Южна Корея отстраняват над 800 хиляди мини

[post-views]
Лидерите на двете Кореи размениха приятелски писма

Korea_S&NЗапочна разминиране на границата между двете Корейски държави. Въоръжените сили на Северна и Южна Корея започнаха поетапно отстраняване на повече от 800 хиляди противопехотни мини, разположени в граничната зона, потвърдиха официални представители и на двете страни.
От южна страна разминирането започна от най-силно укрепената част на Съвместната зона за сигурност в района на граничното селище Панминджон. Решението за това лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, взеха по време на историческото посещение на южнокорейския президент в Пхенян миналия месец.

Всички противопехотни мини от Зоната за сигурност, където въоръжените сили на двете държави се изправят лице в лице, ще бъдат премахнати в рамките на 20 дни, заявиха от южнокорейското министерство на отбраната. След приключване на работата си военните се ангажират да отстранят от района всички гранични патрули с цялото им въоръжение. На място ще останат единствено невъоръжени части, това бе сред договорените мерки за овладяване на напрежението по границата. Това е само малка част от Демилитаризираната зона между двете Кореи. Със своите 250 км. дължина и 4 км. широчина тя е физическата разделителна линия на Корейския полуостров. Повече от половин век тя е силно минирана и укрепена с електрически огради, бодлива тел и камери за постоянно видеонаблюдение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани