Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг: Русия наруши забраната за ракети със среден обсег

[post-views]
НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, каза Столтенберг

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

И кибератаки ще могат задействат член 5 от Вашингтонския договор. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на военните министри от Алианса. Той посочи още, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие и поиска от Кремъл достоверни обяснения по повод новата система 9M729.
Докато Русия не изясни казуса по категоричен и прозрачен начин, Алиансът ще разглежда случая като нарушение на подписания в края на 80-те години договор. Така генералният секретар Йенс Столтенберг коментира изказването на американския посланик в НАТО Кей Бейли Хътчисън, че Москва разработва ракетни системи с наземно базиране въпреки забраната. Вашингтон търси дипломатическо решение, но ще обмисли и въздушен удар, ако програмата не бъде прекратена, заяви Хътчисън. 

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

В края на 70-те и началото на 80-те години, когато Съветският съюз разположи в Европа ядрени оръжия, а НАТО отговори с Пършинг и крилати ракети, станахме свидетели на нова надпревара в ядреното въоръжаване, чийто край сложи именно този договор. Гледаме много сериозно на всяко негово нарушение и искрено призоваваме Русия да спазва разпоредбите. След дълги години отричане, Москва призна за съществуването на нова ракетна система и е време да отговори на нашите въпроси.“

Столтенберг приветства решението на Вашингтон да предостави на разположение на Алианса пълния спектър способности в киберотбраната. Според него в бъдеще кибератаките ще бъдат неизменна част от всеки въоръжен конфликт.

„Решихме, че кибератака може да задейства чл. 5 – нашата колективна отбрана. Вече сме в процес на припознаване на киберпространството като оперативна област, като въздуха, морето и земята.

В новата командна структура Центърът за кибероперации ще послужи за по-добрата координация между съюзниците.“

Най-ново

Единична публикация

Избрани