Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бивш южнокорейски президент влиза в затвора – той е поредният осъден за корупция и злоупотреба с власт

[post-views]

 SOUTH KOREA Бившият южнокорейски президент Ли Мюн-бак беше осъден на 15 години затвор заради получаване на подкупи и незаконно обогатяване. Държавният глава в периода 2008 – 2013 г. трябва да заплати и глоба на стойност 13 млн. щатски долара. Магистратите обосноваха тежкото наказание със сериозността на извършените престъпления.

Съдът в Сеул призна Ли Мюн-бак за виновен по редица обвинения, сред които корупция, злоупотреба с власт и незаконно присвояване на публични средства. Има и информация, че той е получил и крупна сума от технологичния гигант Самсунг в замяна на президентска амнистия на изпълнителния директор на компанията.

Самият Ли настоя, че делото срещу него е политически мотивирано и цялостно изфабрикувано. Той така и  не се яви в съда заради влошеното си здравословно състояние.

Ли Мюн-бак е четвъртият южнокорейски президент, който се оказва зад решетките. Припомняме, че през 2017-та наследилата го на поста Пак Гън-хе беше свалена чрез импийчмънт. През април тази година тя беше осъдена на 33 години затвор за злоупотреба със служебно положение и оказва не на принуда.

Най-ново

Виж още

Избрани