Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взривиха бус със зрелищна стрелба за празника на „Змейово“

[post-views]
Взривиха бус със зрелищна стрелба за празника на „Змейово“

100_771248 години от създаването си отпразнува Централният артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП), по-известен в армията и сред обществеността като полигон „Змейово”. По този повод на стрелбището на военното формирование на 1 октомври бяха проведени зрелищни демонстрационни стрелби и поразяване на различни учебни цели със снайперска винтовка „Драгунов”, лека картечница „Калашников”, минохвъргачки, подцевен гранатомет, противотанкови оръдия, зенитна установка и 100-мм оръдие.

Събитието уважиха общественият посредник на община Стара Загора Надежда Чакърова-Николова, кметове на близките населени места, с които граничи полигонът, представители на дирекции на Министерството на отбраната и Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”, НВУ „Васил Левски”, командири и началници на военни формирования, представители на фирми от отбранителната промишленост, бивши военнослужещи и служители от полигона.
ЦАТИП е военно формирование от Въоръжените сили за извършване на полигонни и лабораторни изпитвания на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Той е

структура на пряко подчинение на министъра на отбраната

и е юридическо лице на бюджетна издръжка към военното министерство. „Змейово” е единственият полигон на територията на страната с възможности за проверка на бойната ефективност и гарантиране на безопасната експлоатация на въоръжението и боеприпасите на Въоръжените сили, новоразработваните такива и специалната продукция на фирмите от военнопромишления комплекс на страната.
Полигонът има обща площ от над 95 кв. км с дължина по директрисата на стрелбата – 28 км, ширина в началния участък – 2,5 км, и в крайния участък – 3,5 км. Тези размери са съобразени с критериите за проверка на бойната ефективност на притежаваното от ВС въоръжение и боеприпаси и позволяват да бъдат провеждани

изпитвания при пределни разстояния на стрелбата

Дъждът и мъглата попречиха на стрелбата на далекобойната артилерия за празника, но пък зенитната установката (на снимката) направо разказа играта на мишените
Макар и важно, тази територия не е достатъчно условие за провеждане на полигонни изпитания на въоръжение и боеприпаси. За тази цел в продължение на 15 г. са изградени 138 сгради и съоръжения, 7 специализирани изпитателни площадки, 14 вишки за наблюдение на стрелбищното поле, 11 бункера на площадките за попадения, 124 км пътна мрежа и 112 км огради.

Съгласно Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. ЦАТИП поддържа и развива прецизни измервания, анализ, оценка, полигонни и лабораторни изпитвания на въоръжение и боеприпаси, издава заключения, препоръки и сертификати за качеството и годността на изпитваното изделие.

Основни задачи на ЦАТИП са извършването на контролни полигонни изпитвания на стрелкови, артилерийски, зенитни, противотанкови, авиационни и инженерни боеприпаси, намиращи се в експлоатация или постъпващи на въоръжение във ВС на Р България с цел определяне на основните тактико-технически характеристики, или възможността за удължаване на срока им на годност.

Полигонът извършва лабораторни изпитвания на барути и взривни вещества, елементи на артилерийски изстрели и инженерни боеприпаси с цел определяне на наличието и изменението на експлотационните им 

характеристики при изтичане на гаранционния срок

и сроковете за експлоатация с цел определяне на възможността за продължаване на срока им на годност.

На „Змейово” се провеждат балистични стрелби и проверка на основните тактико-технически характеристики на различни видове и типове артилерийски системи и боеприпаси, включително и елементи за ракети „въздух-въздух” и „земя-въздух” за нуждите на отбранителната ни промишленост.

Демонстрацията на стрелба и боеприпаси, които се тестват на полигона, събраха публика от доста настоящи и бивши военнослужещи, цивилни служители, сред които стари кадри на военното формирование, гости и граждани от Стара Загора
Освен че провежда демонстрационни стрелби с въоръжение и бойна техника, изпитванията на територията на ЦАТИП дават възможност за анализ на протичащите явления и проверка на характеристиките, свързани с бойната работа на видовете и типовете въоръжение и боеприпаси: балистични характеристики (начална скорост и налягане на барутните газове в канала на тялото), безопасност при изстрел, безотказно действие в целта, максимално разстояние при стрелбата, групираност по местност и по щит.

На основание на проведените изпитания и в съответствие с действащите стандарти и отраслови нормали за годността на боеприпасите и техните елементи,

ЦАТИП изготвя препоръки за въвеждане в експлоатация

на новоразработени изделия, партиди боеприпаси, преминали установения срок на съхранение, партиди боеприпаси, показали ненормално действие или дефекти при практически стрелби, освидетелстването на редовни партиди от текущото производство.

Изпитванията се ръководят от добре подготвени офицери и се осъществяват от висококвалифицирани сержанти, войници и цивилни служители.

Сложна и противоречива история
100_7617На 1 октомври през далечната 1970 г. е създаден и влиза в сила първият щат на Централния артилерийски технически изпитателен полигон. Други важни дати в процеса на изграждане на полигона са 28 април 1976 г., когато е направена първата копка, 23 юли 1973 г. – датата, на която е произведен първият изстрел, и 5 ноември 1985 г., когато официално е открит полигонът.
Нека припомним, че само допреди десетина-петнайсет години полигон „Змейово” беше едно от най-известните и наблюдавани военни формирования в Старозагорска област, няма да сбъркаме, ако кажем – и в страната. На полигона бе приписвана вината за какви ли не чудовищни замърсявания на атмосферния въздух в Стара Загора и областта. Пишман журналисти и набедени еко глашатаи от региона организираха истинска медийна истерия сред обществеността и поведоха открита война срещу полигона с искането той да се закрие. Говореха се и се пишеха откровенни неистини и измишльотини (и то от неспециалисти) за вредните емисии и дори „радиацията”, идваща от „Змейово”, която разболявала и жителите на съседните села, и областния град. Бяха публикувани материали за шесткраки ярета, двуклюни и четирикрили кокошки и какви ли не още глупости…
Стигна се дотам, че беше развърната Автоматична измервателна станция за контрол на качеството на атмосферния въздух в полигона и в центъра на Стара Загора, както и табло с отчетените резултати на входа на сградата на Общината, което продължава да действа и до днес. Инициативен комитет излъчи свой представител, който бе назначен на работа като цивилен служител във военното формирование, за да следи непосредствено какво точно се извършва в лабораториите и на изпитателните площадки. Беше въведено денонощно сателитно наблюдение с камери на стрелбището, чрез което всеки желаещ можеше да види през Интернет какво се случва там в реално време. Проведе се дори референдум, на който старозагорци трябваше да отговарят на въпроса, дали искат „да бъде закрит военноизпитателният полигон край Змейово”.
Но нищо от обвиненията не беше доказано. Какво им е било на военнослужещите и цивилните служители там, как са работили в такава напрегната атмосфера – само те си знаят.
За щастие всичко това днес е в миналото. „Постоянните обгазявания”, „зачестилите случаи на алергични и кожни заболявания”, за които говореха екологичните организации, някак много странно и отведнъж секнаха, след като предприятията в околността се съобразиха с изискванията на ЕС и поставиха пречиствателни съоръжения на производствените си комини.
В заключение – нека отбележим, че през 2018 г. започна внедряването на Интегрираната система за управление, с помощта на която и на основата на осъзнатите отговорности и свързаните с тях задължения ЦАТИП гарантира целенасочена политика в съотвествие със стандартите и управление на качеството за управление на околната среда, здравето и безопасността при работа. В резултат на усилената подготовка и положените усилия внедрената Интегрирана система за управление беше сертифицирана в края на септември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани