Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Хага отсъдиха срещу санкциите на САЩ за Иран

[post-views]
В Хага отсъдиха срещу санкциите на САЩ за Иран

Международният съд в Хага отсъди срещу САЩ за санкциите срещу Иран и това доведе до заявление от страна на Вашингтон, че страната се оттегля от юрисдикцията на трибунала. Нещо повече – САЩ решиха да отменят договора за приятелство с Иран от 1955 г.

В сряда съдът разпореди САЩ да вдигнат санкциите за „хуманитарни стоки”, които президентът Доналд Тръмп отново наложи срещу Иран. Единодушно магистратите отсъдиха, че Вашингтон „трябва да премахне по свой избор всички пречки, произтичащи от мерките, обявени на 8 май, за свободния износ за Иран на лекарства и медицински изделия, хранителни и селскостопански стоки”, както и части на самолети. Това съобщи председателят на Международния съд Абдулкави Ахмед Юсуф. Според магистратите санкциите върху стоки, „необходими за хуманитарни нужди, могат да окажат сериозно вредно въздействие върху здравето и живота на хората на територията на Иран”. Американските санкции върху резервните части на въздухоплавателните средства пък „потенциално могат да застрашат безопасността на гражданската авиация в Иран и живота на нейните пътници”.

Съдът в Хага се произнася по споровете между държавите – членки на ООН. Решенията му са задължителни и не могат да бъдат обжалвани, но няма механизъм за тяхното налагане. Като обвини САЩ, че „задушават” икономиката му, Иран предприе съдебна битка, след като президентът Тръмп едностранно наложи отново санкции срещу Техеран, които преди това бяха преустановени съгласно международното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г. Нова серия наказателни мерки на Вашингтон срещу ислямската република трябва да влезе в сила на 4 ноември. Те са насочени към рязко ограничаване на иранския износ на петрол.

Съветникът по националната сигурност на президента Доналд Тръмп обяви, цитиран от „Ройтерс”, че страната му излиза от Факултативния протокол за решаване на споровете по тълкуването и прилагането на Виенската конвенция, постановяващ задължителна юрисдикция на Международния съд на ООН в Хага. Той поясни, че излизането от протокола не означава оттегляне от самата Виенска конвенция. САЩ решиха още да отменят договора за приятелство с Иран от 1955 г. Техеран твърди, че санкциите нарушават договора, който регламентира и насърчава икономическите и консулските връзки между двете страни. В отговор САЩ обявиха, че прекратяват въпросния документ. Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че оттеглянето от Договора за приятелство е дълго отлагано решение и последвалият иск от страна на Иран е „неоснователен”. Помпейо заяви, че администрацията ще пристъпи към налагане на санкции, но все пак ще направи изключения за хуманитарни операции и сделки за безопасност на полетите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани